BiH
0

Švicarska - ustavni model za Bosnu i Hercegovinu?

Sarajevo-X
Švicarska ambasada u BiH i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) organiziraju panel diskusiji pod nazivom “Švicarska - ustavni model za Bosnu i Hercegovinu?” u ponedjeljak 21. juna u 18 sati u Kamernom teatru u Sarajevu.

Učesnici diskusije su istaknuti bosanskohercegovački intelektualci: prof. dr. Gajo Sekulić, prof. dr. Dragoljub Stojanov, prof. dr. Miodrag Živanović, prof. Asim Mujkić, Dejan Vanjek i prof. Jasmina Husanović, a specijalni gost je renomirani intelektualac iz Švicarske, prof. dr. Georg Kreis. Moderator dskusije je Duška Jurišić.

Dobrodošlicu prisutnima na panel diskusiji uputit će Nj.E. Urs Breiter, ambasador Švicarske u BiH, a uvodnu riječ će dati René Holenstein, direktor Švicarskog ureda za saradnju u BiH.

Neka od pitanja koja ova panel diskusija želi postaviti su:

  • Da li je proces ustavnog ustroja u Bosni i Hercegovini u zastoju?
  • Da li švicarski federalizam može biti model za ustavnu budućnost BiH?
  • Da li su rješenja iz inozemstva uvijek prikladna?

Gost- govornik na panel diskusiji je istaknuti švicarski intelektualac- gospodin Georg Kreis, profesor opće moderne istorije na Univerzitetu u Bazelu, direktor Interdisciplinarnog evropskog instituta i predsjednik Švicarske komisije protiv rasizma.

Švicarska ambasada u BiH i Švicarski ured za saradnju u BiH (SDC) žele organiziranjem ove panel diskusije, obezbijediti platformu za razmjenu gledišta i podršku razvoju novih ustavnih, političkih i ekonomskih perspektiva za Bosnu i Herzegovinu.

Nakon panel diskusije Švicarski ured za saradnju u BiH će organizirati koktel.

Ulaz na panel diskusiju je slobodan i otvoren za sve zainteresirane.