BiH
0

Švicarska nastavlja programe podrške BiH vrijedne 135 miliona KM

FENA
Vlada Švicarske će u naredne četiri godine putem svog programa saradnje uložiti 74 miliona švicarskih franaka (135 miliona KM) u Bosnu i Hercegovinu.

Nova Strategija saradnje Švicarske u Bosni i Hercegovini za period 2017–2020 predstavljena je danas u Sarajevu, a događaju je prisustvovalo oko 150 partnera i prijatelja vlade Švicarske u BiH.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer izjavila je da Švicarska ostaje posvećena nastavku dugogodišnjeg partnerstva s Bosnom i Hercegovinom.

"Švicarska već 20 godina sarađuje s BiH i činjenica da imamo priliku da nastavimo ovu važnu saradnju pokazuje da je ona bila uspješna. Želimo biti aktivni posebno u onim oblastima gdje smatramo da imamo nešto da ponudimo. Radujemo se što ćemo imati priliku nastaviti saradnju, a cilj je pružiti podršku BiH u njenom razvoju velikih potencijala koje ima, ali isto tako na njenom putu pridruživanja EU", dodala je Rauber Saxer.

Švicarska je, po riječima ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, četvrta zemlja koja daje značajne donacije BiH i u posljednje dvije decenije švicarska vlada u BiH uložila je milijardu KM prije svega u projkete i programe koji su bili u direktnoj vezi kao pomoć građanima BiH.

"Nova strategija za podršku BiH usmjerena je na oblasti koje su na neki način prioriteti i za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a to su prije svega pomoć povratnicima, zatim pomoć koja se odnosi na uticaj bh. dijaspore na razvoj BiH, kao i druga životna pitanja kao što su zdravstvo i zapošljavanje mladih. Značajan segment odnosi se i na pomoć u spašavanju od katastrofa", dodala je Borovac.

Direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer je kazala da zajedno s partnerima nastoje stvoriti bolje socijalne, ekonomske i političke prilike i perspektive za građane BiH.

"Ciljevi ove strategije su usklađeni s Reformskom agendom i različitim strategijama koje postoje u zemlji, ali isto tako predstavljaju dopunu programima koji postoje od EU i drugih međunarodnih organizacija", dodala je.

Demokratska uprava, općinske usluge i pravda, zatim zdravstvo, ekonomija i zapošljavanje – ključne su oblasti koje ostaju u fokusu švicarskog programa saradnje i u narednom periodu. Tu su i pitanja migracija, smanjenja rizika od katastrofa, jednakost spolova i kultura.

Samo u posljednje četiri godine postignuti su značajni rezultati. Među ostalim, 3.000 mladih ljudi širom BiH su se zaposlili na novootvorenim radnim mjestima u obećavajućim sektorima privrede, a više od 200.000 osoba ponovo je dobilo pristup osnovnim komunalnim uslugama zahvaljujući rekonstrukciji javne infrastrukture nakon poplava 2014. godine. Za obnovu infrastrukture općine su osigurale više od 100 miliona KM u vidu dodatnih investicija prikupljenih iz javnih i privatnih izvora. To je postignuto poboljšanjem strateškog planiranja na nivou općina i njihovih javnih preduzeća.