BiH
0

Švicarska i BiH potpisale sporazume o viznim olakšicama i readmisiji

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i ministrica pravde i policije Švicarske Konfederacije Eveline Widmer-Schlumpf potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu Sporazum o olakšicama kod izdavanja viza i Sporazum o readmisiji osoba koe borave bez dozvole na teritoriji BiH ili Švicarske.

Sporazum o olakšicama kod izdavanja viza obuhvatit će 20 kategorija. Nositelji diplomatskih i službenih pasoša će u BiH i Švicarsku ulaziti bez viza dok će ostali do viza za ove zemlje dolaziti mnogo lakše, a u nekim slučajevima bez plaćanja nadoknade za vađenje vize.

"Švicarska je za mnoge zemlje pojam sigurnosti i stabilnosti i mi ćemo koristiti njena iskustva iz ovih oblasti. Potpisivani Sporazum o viznim olakšicama pojednostavit će proceduru dobijanja viza na duži period, ali i smanjiti broj dokumenata koji su neophodni za dobijanje vize", kazao je Sadović.

Sporazum o readmisiji, objasnio je, omogućit će efikasniju borbu protiv ilegalnih emigranata. Postojeći Sporazum o readmisiji, zaključeno je, ne odgovara svim zahtjevima te će stoga biti zamijenjen ovim potpisanim danas. On će osigurati da osobe koje nelegalno borave u zemlji, u skladu s propisima, budu vraćene u svoju državu. Oba sporazuma kreirana su na bazi reciprociteta.

Ministrica Widmer-Schlumpf istakla je da BiH treba još mnogo uraditi u vezi sa sigurnošću i pravde jer su to preduvjeti za ekonomski razvoj.

"Ubijeđena sam da Švicarska i njeni građani mogu doprinijeti ovom razvoju", kazala je.

Švicarska delegacija je s ministrom Sadovićem razgovarala i o etabliranju migracionog partnerstva između dvije zemlje. Cilj je unaprijediti pozitivne i istovremeno zaustaviti negativne efekte. S tim u vezi, ministrica Widmer-Schlumpf je Sadoviću predala nacrt izjave o namjeri o koje će biti govora prilikom idućeg susreta.