BiH
1.1k

Švicarska donirala GSS-u Sarajevo psa tragača: Efikasniji od 25 spasilaca

Klix.ba
Danas je u prostorijama Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini izvršena primopredaja treniranog psa tragača Gorskoj službi za spašavanje (GSS) Stanica Sarajevo.

U okviru svojih nastojanja da ojača lokalne kapacitete u prevenciji i djelovanju u slučajevima prirodnih nepogoda, Vlada Švicarske je podržala program obuke psa tragača i vodiča u certificiranoj Udruzi za obuku pasa „K-9 Trening tim“.

Trenirani pas tragač je doniran GSS-u Sarajevo kako bi pomogao timu za spašavanje u potragama za nestalim osobama kako u svakodnevnim situacijama, tako i u slučaju prirodnih nepogoda kao što su lavine, poplave, zemljotresi i slične krizne situacije.

Veoma često su upravo minute od krucijalnog značaja u naporima da se spase preživjeli nakon nepogode. Jedan potražni pas svojom efikasnošću može zamijeniti 25 spasioca pretražujući isti teren četiri puta brže. Psi tragači u 90 do 95 posto slučajeva otkriju preživjele. Takodjer se mogu koristiti u potragama za nestalima poput djece ili osoba sa mentalnim i drugim zdravstvenim problemima.

Zvaničnoj primopredaji treniranog psa tragača prisustvovali su direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, Siniša Perojević, direktor Udruge za obuku pasa "K-9 Trening tim" i profesionalni trener pasa, te predstavnici GSS-a Sarajevo.