Nakon pola godine
4

Svi vijećnici iz Banovića konačno na istoj sjednici, PDA nije uspjela smijeniti SDA-ovog predsjedavajućeg

A. K.
Foto: Općina Banovići
Foto: Općina Banovići
Nakon pola godine vijećnici pozicije i opozicije u Općinskom vijeću Banovića našli su se na istoj sjednici. Nakon višesatne rasprave većina koju predvodi PDA nije uspjela smijeniti predsjedavajućeg vijeća koji je u grupaciji na čijem čelu se nalazi SDA.

Trakavice u radu Općinskog vijeća u Banovićima su nastavljene, ali je novost da su se vijećnici pozicije i opozicije konačno, nakon šest mjeseci, našli na istoj sjednici.

Kao što je poznato, politička kriza u Banovićima je nastupila u junu ove godine, nakon što je formirana nova većina u kojoj se nalazi 11 vijećnika PDA, zatim jedan iz NiP-a te dva iz SDA koji su nakon isključenja iz stranke postali nezavisni vijećnici.

Održavanju posljednje sjednice Općinskog vijeća, vanrednog karaktera, prethodila je sjednica kolegija, a koja je održana nakon pisma pristiglog iz Ureda visokog predstavnika u BiH, a koje je potpisao Tobias Privitelli, zamjenik visokog predstavnika i šef političkog i fiskalnog odjela OHR-a.

Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju iz Općine Banovići, druga vanredna sjednica Općinskog vijeća je prekinuta od predsjedavajućeg Roberta Lapčevića, a zbog nepridržavanja odredbi poslovnika o radu od nove parlamentarne većine.

"Naime, nova većina predložila je izmjene i dopune dnevnog reda za vanrednu sjednicu prema kojim bi se na istoj razmatrali i prijedlozi odluka o razrješenju predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV Banovići te prijedlozi odluka o izboru predsjedavajućeg i njegovog zamjenika. Od općinskog načelnika Bege Gutića, kao i drugih vijećnika opozicije, upozoreni su da na ovaj način krše poslovnik o radu OV Banovići u kome su jasno definisane odredbe o postupku izbora, imenovanja i razrješenja i da se ni jedan postupak izbora, imenovanja i razrješenja ne može obaviti bez Komisije za izbor i imenovanje", saopćeno je.

S tim u vezi, Gutić je predložio da se na ovoj sjednici pokrenu inicijative za razrješenje predsjevajućeg i njegovog zamjenika i imenovanju predsjedavajućeg i zmjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići, da Komisija za izbor i imenovanje provede cijeli postupak kako je to propisao poslovnik o radu vijeća te da se zakaže nova sjednica sa novim dnevnim redom i većina izglasa smjenu i imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika.

"Nakon višesatne rasprave i nekoliko pauzi nije postignut dogovor oko dnevnog reda. Vijećnici nove većine ostali su pri svom prijedlogu, a predsjedavajući Lapćević kazao je da ne želi prekršiti poslovnik o radu Općinskog vijeća i da prekida sjednicu", saopćeno je.

Dalje je naveo da će o terminu održavanja nove sjednice svi vjećnici biti blagovremeno obavješteni te zatražio da u međuvremenu Komisija za izbor i imenovanje predloži kandidate za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća - u konsultacijama sa predstavnicima političkih stranaka, koalicija ili nezavisnih kandidata koji imaju svoje vijećnike u vijeću.

S druge strane iz PDA, koja trenutno okuplja većinu, naveli su da im nije bilo dozvoljeno glasanje o njihovom prijedlogu dnevnog reda kojim, kako tvrde ništa ne bi prekršili. Precizirali su da će svoje prijeloge za predsjedavajućeg i zamjenika poslati Komisiji za izbor i imenovanje, jer su krenuli u proces deblokade od koje neće odustati. Naglasili su i da će o svim dešavanjima sa današnje sjednice obavijestiti Tužilaštvo TK i OHR.