Čak 1.284 ugovora
157

Svi studenti koji su tražili dobili su stipendije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu 1.284 studenta dobila su od vlade tog kantona stipendije i subvencije. Potpisivanjem ugovora u Vladi HNK danas je zagarantovana mjesečna stipendija u iznosu od 120 maraka za 1.231 studenta, a za njih 53 subvencija smještaja u iznosu od 189 maraka.

Sa studentima su ugovore potpisali resorni ministar Rašid Hadžović i premijer Nevenko Herceg, koji su ovaj dan ocijenili veoma značajnim, jer su svi studenti koji su aplicirali ostvarili stipendije i subvencije.

Kazali su kako kantonalna vlada, uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, ukupno stipendira i subvencionira smještaj u studentske domove za blizu 2.500 studenata.

'Meni je kao prvom čovjeku u izvršnoj vlasti posebno drago da danas među mladim ljudima mogu svjedočiti jednom događaju koji je rijedak u praksi u BiH, da svi mladi ljudi koji su aplicirali na stipendiju i subvenciju smješta u studentske domove, a ako su zadovoljili formalno-pravne kriterije to pravo i ostvarili'", kazao je Herceg.

On je čestitao resornom ministarstvu na tom uspjehu, ali i vladi koja je podržala to na način, iako je planirala dvije trećine sredstva, da je jednu trećinu osigurala iz ušteda u 2019. godini, a preostala sredstva osigurat će iz rebalansa za 2020.

"To je sigurno jedan veliki iskorak, jedan veliki doprinos vlade, koja osim toga što redoviti prati i sufinansira dva javna sveučilišta i studentska doma, pomaže projekte na sveučilištima'', naglasio je Herceg.

Ovo je kako je naglasio jedan mali doprinos vlade podizanju studentskog standarda.

''Ovo je značajno za sve nas. Ovo nije stipendija koja se daje samo jednu godinu, već pet godina zaredom, s tim da je vaše da budete redovni studenti, a mi smo tu da osiguramo novac'', kazao je ministar Hadžović

Studenti ističu kako im svaka financijska pomoć za vrijeme studija puno znači, jer su troškovi studiranja iznimno visoki kako za one koji žive u studentskom gradu, tako i za one koji su došli iz drugih sredina.

''Jako mi znači jer su studentske obaveze velike, tako da mala pomoć uvijek dobro dođe'', kaže za Klix.ba Kristina Prekopala, koja je druga godina studija kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta u Mostaru.

Financijska pomoć je važna i njezinoj kolegici Leonardi Biloš iz Biletić Polje, jer je ona plaća privatni smještaj u Mostaru tokom studija, koji je kako kaže nije ni malo povoljan.

''Meni ova stipendija znači mnogo jer studentski život nije lak i jeftin, stanarine su poskupjele, režije su visoke'', kaže Leonarda.

Marko Glavinić s druge godine pravnog fakulteta u Mostaru je također tokom studija mnogo novaca izdvaja za privatni smještaj tokom studija.

''Stipendija će mi pomoći pri plaćanju stanarine i semestra i troškova studentskog života. Drago mi je da smo svi dobitnici, da nema određeni broj. Ovo je poticaj mladima da nastave studirati'', kaže stipendista i budući pravnik.