Samo nek se gradi
2

Svi sarajevski javni radovi: Došlo proljeće za novi asfalt, čeka se završetak 20-ak projekata

Piše: I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
IX transverzala (Foto: N. G./Klix.ba)
Građevinska sezona otvorila je ili iz sna probudila niz gradilišta u Kantonu Sarajevo. Novac se često aktivira uz čestu saradnju Vlade KS i lokalnih samouprava, a za realizaciju se nerijetko čekaju prvi ljepši dani u godini. Uspjeli smo uočiti 20 kapitalnih i manjih projekata od društvene važnosti.

Svakako, svi nabrojani javni radovi su opće dobro i korist će imati svi građani i gosti Kantona Sarajevo. Javnim radovima se, nije tajna, utječe na biračko tijelo. Nije sporno kada je to sporedna neizbježna posljedica, ali godinama se broj zahvata dramatično poveća u mjesecima prije otvaranja biračkih mjesta.

Iako ne postoji način da se sa sigurnošću specifični javni radovi ocijene kao predizborni, odnosno da je njihov cilj fasciniranja glasača veći od cilja općeg dobra, ništa nije prepreka da se kreira presjek aktuelnih i skorih radova koji se aktiviraju u glavnom gradu BiH.

Počnimo od onih kapitalnih čija su okončanja planirana za ovu godinu, a koja su već mjesecima u toku. Prva koja pada na pamet je Južna longitudinala tj. živa kucavica južnog dijela Sarajeva na potezu između Skenderije i Dobrinje. Širenje saobraćajnice na potezu između Hrasnog i Grbavice jedan je od najvećih infrastrukturnih poduhvata, posebno kada je riječ o kompleksnom kružnom toku s potputnjacima. Okončanje radova se, nakon pomjeranja roka, konačno očekuje u maju. Očekujemo i zgodno svečano otvorenje nekoliko mjeseci prije izbora. Cijena je viša od 14 miliona KM.

Najveći zahvati u gradnji biciklističkih staza u Novom Sarajevu procvali su dolaskom prvih viših temperatura. Iako radovi traju već mjesecima, izlazak na glavnu gradsku cestu desio se ovih dana. Radovi su najavljeni 2016. godine. Biciklistička staza "niče" i u općini Centar pa će više dijelova grada biti konačno prilagođeno sve brojnijim korisnicima popularnog i čistog prijevoznog sredstva na dva točka. Prošle godine izdvojeno je 30.000 KM, dok za trenutne radove nema informaicije o potrebnom novcu.

Iako su prvi radovi počeli još prije dvije godine, pa potom magično zaustavljeni, gradnja IX transverzale je čini se, konačno dobila potreban momentum. Ova izuzetno "kratka" cesta, čija je važnost nemjerljiva jer spaja sjeverna brdska naselja s glavnom gradskom magistralom, polako poprima prvi oblik. Cijena radova 120 metara dugačkog puta s mostom je blizu 6,3 miliona KM.

Možda i najiščekivanija saobraćajnica u Sarajevu - I transverzala vidjet će prve bagere ove godine, a nakon što se okonča tender za odabir izvođača. Prvi kilometri bit će izgrađeni na potezu između Bara i budućeg tunela Kobilja Glava. Cijena radova je 12 miliona KM. Projekt izgradnje sarajevske Prve transverzale najavljivan je prije više od deset godina.

Kada smo kod saobraćaja, treba podsjetiti da Vlada FBiH ove godina kani izgraditi poveznicu Sarajevske zaobilaznice i Mostarskog raskrišća koja bi se na autoput spajala kod Vlakova pa bi saobraćaj rasteretio malu ulicu koja danas služi svrsi povezivanja.

Ako je vjerovati čelnicima Općine Ilidža, čak će se i tramvaji ove jeseni okretati u Hrasnici. Da se to neće desiti govori i plan javne nabavke izrade projekta za prugu za koju je Kanton Sarajevo predvidio izdvajanje 120.000 KM. Ako ništa drugo, vjerovatno će se nastaviti gradnja, odnosno modernizacija i širenje Hrasničke ceste.

Ilidža godinama zanemaruje Veliku aleju, ali bi prema pojedinim najavama radovi trebali početi ove jeseni. Cijena poduhvata je blizu 2,7 miliona konvertibilnih maraka.

Šetalište Dariva ove godine čeka na djelomičnu obnovu i osvježenje koje bi koštalo blizu 40.000 KM.

Općina Vogošća dobit će novu polaznu autobusku stanicu u ovoj godini. Kako je planirano Regulacionim planom "Centar-Vogošća", stanica će se nalaziti u ulici Braće Kršo. Izdata je urbanistička saglasnost, pribavljen je glavni projekt, geotehnički izvještaj o stabilnosti tla i uslovima fundiranja i trenutno se obavljaju aktivnosti na pribavljaju potrebnih saglasnosti za izdavanje odobrenja za građenje. Investiciona vrijednost radova iznosi 305.000 KM, a Ministarstvo saobraćaja KS je za ovu namjenu osiguralo 250.000 KM.

Pored kapitalnih projekata, širom grada su prisutni manji radovi poput postavljanja klupa na Koševu i rekonstrukcije dječijih igrališta u općini Centar. Tu su i završni radovi na Trgu Prvog korpusa ARBiH, popravke saobraćajnica i tramvajske pruge u gotovo svim općinama, prilagodba stajališta slabovidnim osobama, rekonstrukcija kosog lifta na Ciglanama te obnove fasada u Hrasnom i na Vojničkom Polju.

U toku su radovi na još jednom igralištu u Boljakovom Potoku, planirano je utopljavanje nebodera na Alipašinom Polju te nastavak gradnje bazena na Dobrinji.