Uvažene žalbe
27

Svi optuženi u predmetu Bosna pušteni da se brane sa slobode

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Optuženi u predmetu Bosna Senad Trako, Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Safet Bibić pušteni su sinoć iz pritvora te će se braniti sa slobode.

Kako nam je rekao advokat Senada Trake Senad Pizović, Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu advokata.

Njih četvorica su zajedno s bivšim izvršnim direktorom Elektroprivrede BiH Esedom Džananovićem uhapšeni u okviru akcije Bosna 26. augusta prošle godine te su od tada bili u pritvoru. Džanonović je pušten iz pritvora 26. maja ove godine.

U okviru iste akcije uhapšen je i generalni sekretar SDA Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić u februaru ove godine. Svi se brane sa slobode, dok je Zukićev vozač Seid Fazlagić potpisao sporazum s Tužilaštvom KS te ga je Kantonalni sud u Sarajevo osudio na kaznu od osam mjeseci zatvora.

Uhapšene osobe se tereti da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.