Slučaj NSRS
0

Svi nestrpljivo čekaju odluku OHR-a

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bh. javnost s nestrpljenjem očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH i međunarodne zajednice u vezi sa stupanjem na snagu spornih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako je Valentin Inzko 25. maja pismeno zatražio od ove institucije u manjem bh. entitetu da do 11. juna zaključke poništi, to se nije dogodilo. Naprotiv, oni su u ponedjeljak objavljeni u "Službenom glasniku" RS-a, čime su i formalnopravno supili na snagu.

Sporni zaključci o efektima prijenosa nadležnosti sa entiteta na državu nazvani "antidejtonskim" i "antiustavnim" tako su postali predmetom spora, a iz Ureda za odnose s javnošću OHR-a rečeno je da Inzko "i dalje razmatra svoje buduće korake".

Deutsche Welle javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, kako je visoki predstavnik spreman upotrijebiti bonske ovlasti i poništiti zaključke NSRS, ali da se tome protivi evropski izaslanik za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana.

Javnost u BiH, koja od OHR-a očekuje konkretne poteze u jednom ovakvom slučaju, mogla bi biti vidno razočarana ulogom te institucije ukoliko se adekvatno ne odgovori na, kako je i sam Inzko rekao, "zaključke koji ugrožavaju sistem raspodjele nadležnosti između države i entiteta".