Nestanak struje
16

Svi detalji tokom regionalnog kolapsa elektroenergetskog sistema

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Oko 12:30 minuta došlo je do kolapsa elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i dijelovima Crne Gore. Dešavanja iz minute u minutu pratite na portalu Klix.ba
Snabdijevanje električnom energijom širom regije i Bosne i Hercegovine se postepeno stabilizuje, do nestanka struje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Dalmaciji i dijelu Albanije došlo je prema nepotvrđenim informacijama zbog kvara na dalekovodu između Grčke i Albanije.

Nestanak struje je u većem dijelu Bosne i Hercegovine trajao između jednog i dva sata. Potpuna stabilizacija se očekuje u toku dana.

Prema riječima iz Hrvatskog operatora sistema istraga kod ovakvih slučajeva može trajati i do šest mjeseci.

15:39 Napajanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini u u većem dijelu države je uspostavljeno snabdjevanje električnom energijom. To je za Klix.ba potvrđeno iz Nezavisnog operatora sistema.

15:28 Nezavisni operator sistema BiH je kompletirao energizaciju svih 400kV i 220kV transformatorskih stanica te dao naloge i upute centrima upravljanja proizvodnjom i operativnim područjima Elektroprijenosa BiH za sukcesivno uključivanje proizvodnih objekata i konzumnih transformatorskih stanica 110/x kV.

Finalizira se normalizacija stanja i uključivanje preostalih dalekovoda koji su u pogonu.

15:13 Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem u svim općinama u Republici Srpskoj. Petrović je poručio da je snabdijevanje električnom energijom stabilizovano i u Banja Luci i Trebinju.

15:06 Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 Kv na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, saznaju Vijesti.me.

Ekipe CGES-a pokušaće što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

15:03 Nove informacije iz NOS-a za Klix.ba: Vraćeno je napajanje svih 400kV trafostanica i većine 220kV trafostanica.

Vrši se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja. Očekuje su ubrzo normalizacija stanja.

14:55 Prema informacijama za Klix.ba sa Aerodroma Sarajeva nije došlo do bilo kakvih poremećaja u redovnom funkcionisanju letova.

14:53 Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

14:45 Iz EP BiH su javili da proizvode 120 Mw struje iz čega se zadovoljavala 50 posto domaćinstava. Elektroprivreda će se uskoro oglasiti sa novim informacijama.

14:44 Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) oglasio se za Klix.ba povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini.

14:43 Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema kazao je kako je "ispao" neki dalekovod između Grčke i Albanije i da je to dovelo do poremećaja u čitavom sistemu, ali da su to za sada preliminarne informacije.

14:40 Iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba su rekli da se sličan scenario desio i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

"Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH", kažu iz NOS-a za Klix.ba.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

14:28 Iz NOS-a BiH su za Klix.ba naveli da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

14:24 Energetski sistem u Srbiji je stabilan, dalekovodi EMS-a su u funkciji i nema problema, rekli su za portal N1 u Elektromreži Srbije (EMS).

14:21 Snabdijevanje električnom energijom je obnovljeno u dijelovima Sarajeva: Otoka i Čengić Vila.

14:18 U toku su akcije izvlačenja građana Sarajeva koji su ostali zaglavljeni u liftovima. Iz PVB Sarajevo su kazali da su oni izvukli sve građane za koje je bilo njima dojavljeno. Kompanije za održavanje liftova izvlače određeni broj zarobljenih građana.

14:09 U Sarajevu semafori još uvijek nisu u funkciji. Svima učesnicima u saobraćaju se apeluje na oprez.

14:06 Tramvajski i trolejbuski saobraćaj u Sarajevu još nije u funkciji, direktor preduzeća GRAS Senad Mujagić nam je kazao da ne može precizirati kada će ovi oblici prijevoza biti uspostavljeni.

Trenutno od Ilidže do Baščaršije saobraćaju autobusi GRAS-a i Centrotransa. Povećan je broj vozila na liniji.

14:05 Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je struja puštena na 110 kilovoltnoj mreži koja se oslanja na proizvodne pogone, a radi se i na obezbjeđivanju snabdijevanja za veće potrošače.

14:04 Struja se vratila i u Maglaju i Sanskom Mostu.

13:56 Hidroelektrane EPBiH su sve u pogonu, termoelektrane se postepeno vraćaju. Elektroprivreda angažovala sve kapacitete za normalizaciju distribucije električne energije.

13:55 Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović kazao je da se kvar desio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje uslijed visoke temperature i samih visokih temperatura.

13:50 Struja je nestala i u Albaniji uključujući gradove Tiranu, Drač, Skadar, Sarandu.

13:49 Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao za Vijesti.me da je usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan dio Hrvatske.

13:45 Struja se vratila u Konjicu, ali u dijelovima Sarajeva Bojnik, Mejtaš.

13:43 Kako Klix.ba saznaje jedini radiorelej u državi koji radi je onaj na Vlašiću. Radioamateri se pozivaju da ga koriste samo u slučaju nužde.

13:41 Ranije su iz Iz Elektroprivrede BiH kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

13:38 Snabdijevanje električnom energijom se obnavlja i u Crnoj Gori.

13:37 Do obnove snabdijevanja električnom energijom došlo je i u Tuzli.

13:36 Kako javljaju hrvatski mediji, u Splitu se struja vratila iz drugog pokušaja uključivanja sistema.

13:35 Pojedini dijelovi Olova, Sarajeva i drugih mjesta javljaju da je došlo do obnove snadbijevanja električnom energijom

13:31 Iz ViK-a javljaju da se 90 posto vodosnabdijevanja vrši preko struje, međutim trenutno nema problema u isporuci vode.

13:30 Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

13:25 Prema dostupnim informacijama sisteme se lagano vraća u pogon.

13:22 Do nestanka struje je došlo u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori. Došlo je do potpunog kolapsa sistema, a nadležni organi država rade na rješavanju problema