Odluka Vijeća ministara
382

Svi aerodromi u Bosni i Hercegovini će biti zatvoreni do kraja aprila

Dž. L.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Svi aerodromi na području Bosne i Hercegovine će biti zatvoreni do kraja aprila zbog pandemije koronavirusa, što je odluka koju je danas donijelo Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Zabrana rada, kako se navodi u odluci, će se primjenjivati do 30. aprila 2020. godine do 24:00 sati.

"Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje s aerodroma u Bosni i Hercegovini svim avionima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine", saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

Izuzetak će biti svi humanitarni letovi, hitni medicinski prijevoz, kao i prijevoz u cilju traganja i spašavanja, prijevoz pošte i robe te tehnični letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Ovakva odluka uslijedila je nakon apela Granične policije BiH prema bh. vlastima da zatvore Međunarodni aerodrom u Sarajevu, jer je jedan od rijetkih aerodroma u regiji koji je ostao da funkcioniše.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ranije je kazao kako je potrebno što prije zatvoriti aerodrome, jer su se dešavale zloupotrebe aviokompanija iz pojedinih zemalja.