Odlučio Senat
0

Sveučilište u Mostaru uvodi online studiranje, svaki četvrti student im je strani državljanin

G. Š.
Senat Sveučilišta u Mostaru
Senat Sveučilišta u Mostaru
Sveučilište u Mostaru na svojoj redovitoj sjednici Senata donijelo je niz odluka koje ukazuju na značajne promjene u obrazovnom i istraživačkomm okruženju, a među njima online studiranja, koje je ocijenjeno kao budućnost visokog obrazovanja.

"Uvođenje online studiranja predstavlja značajan korak Sveučilišta u prilagođavanju modernim obrazovnim trendovima i potrebama studenata. Ovaj model omogućit će pristup visokokvalitetnom obrazovanju većemu broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe. Online studiranje će, također, omogućiti fleksibilnost i personalizaciju učenja, što je ključno za studente koji žele uskladiti svoje obrazovanje s ostalim obavezama", navedeno je u obrazloženju Senata sveučilišta u Mostaru.

Među odlukama Senata ove jedine visokoškolske ustanove koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini je i osnivanju Centra za istraživanje i razvoj vrhunskog sporta na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

"Ovaj Centar bit će jedan od pet ukupno Centara, prvi izvan Republike Hrvatske, koji predstavljaju dodanu vrijednost uloge Hrvatskoga olimpijskog odbora u razvoju vrhunskog sporta. Ciljevi Centra odnosit će se na razvoj i unapređenje vrhunskog sporta, s ciljem podrške sportašima u njihovu profesionalnom razvoju kao i promicanju znanstvenih istraživanja u području sporta", naveli su u obrazloženju.

Sveučilište u Mostaru ističe da je u 2023./2024. akademsku godinu upisalo 400 ili pet posto više studenata na prvome i drugome ciklusu, te na doktorskom studiju u odnosu na prošlu godinu, te da je stranih studenata više od 20 posto, prema čemu je svaki četvrti student strani državljanin na tom Sveučilištu.