Od 18. do 20. aprila
50

Sveučilište u Mostaru domaćin prve međunarodne konferencije o digitalnoj transformaciji

G. Š.
Prvu međunarodnu konferenciju o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije "MoStart" koja se održava od 18. do 20. aprila na Sveučilištu u Mostaru svečano je otvorila predsjedavajuća Vijeća ministra BiH Borjana Krišto.

Ona je naglasila da je prema posljednjem popisu stanovništva, na kojem su prvi put u BiH prikupljani podaci o informatičkoj pismenosti, informatički nepismeno bilo je gotovo 40 posto.

"S druge strane Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta s partnerima vodi digitalnu transformaciju cijele vertikale obrazovanja koje radi po planu i programu na hrvatskom jeziku. SUMIT radi na postotku koji moramo smanjiti ukoliko želimo biti evropska BiH. BiH još nije krenula užurbanim putem ka EU kad je u pitanju digitalizacija javne uprave, kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj, a mislim da Sveučilište u Mostaru sa svojim SUMIT-om sigurno može pomoći svima nama na tom putu. Stoga bi željela iskoristi ovu priliku da zahvalim organizatorima konferencije, na njihovom napornom radu, posvećenosti i okupljanju stručnjaka iz iznimno značajnog područja ne samo za hrvatsku zajednicu nego i za cijelu BiH", kazala je Krišto u Mostaru.

Pozvala je sve da iskoristite priliku koju pruža ovaj događaj kao platformu za razumijevanje i razmjenu znanja, te dijele iskustva i rade na boljoj budućnosti za obrazovanje i primjenu umjetne inteligencije u našem društvu.

Snaga zajedništva

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić ističe kako je već kazao da se ne može uspjeti bez zajedništva, povezivanja i razmjene znanja i vještina, te naglasio da je siguran kako će uspjeti, jer upravo je to ono što donosi ova konferencija u Mostaru.

"Jedna od podtema ove konferencije je primjena umjetne inteligencije. Sasvim je izvjesno da će umjetna inteligencija imati značajnu ulogu u razvoju ali i promjeni društva. No, nema umjetne inteligencije bez ljudske stvarne sposobnosti i kreiranja takvih programa, stoga mi smo snaga, jer smo zajedno, i jer želimo promjene. Neka snaga promjena krene ili se pak nastavi i danas ovdje u Mostaru na ovoj konferenciji na našem Sveučilištu u Mostaru", kazao je rektor Tomić.

Državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske Bernard Gršić ističe kako je upravo uloga obrazovanje i osposobljavanje digitalnim tehnologijama jako bitno u poticanju gospodarskog rasta, inovacija i otvaranja radnih mjesta, dok digitalne tehnologije obogaćuju učenje i stvaranje mogućnosti usavršavanja.

"Želja nam je da se svi digitalnim tehnologijama koristimo sigurno i odgovorno. I veseli me što smo krenuli koristiti inovativni pristup u obrazovanju i osposobljavanju koje će u budućnosti još više doći do izražaja", kazao je Gršić.

Budućnost se događa sada

Direktor AKD-a Jure Sertić ističe da se budućnost događa sada, jer se sada usvajaju tehnologije i procesi bez kojih gospodarstvo ne može ići naprijed.

"To je ono što danas mi radimo ovdje. Potpisujući sporazum s rektorom Tomićem, donosimo budućnost ovdje u Sveučilište ali i u BiH. Ono što nas vodi, to je želja da omogućimo prije svega mladim da što prije steknu znanje i vještine tehnologija usvojenih i da donesu novu kvalitetu kako svojoj zajednici tako i BiH, ali i Evropskoj uniji, u koju ćete nadam se uskoro pristupiti", kazao je Sertić.

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije i voditelj Centra za informacijske tehnologije Tomislav Volarić istaknuo je kako je potrebno digitalno transformirati cjelokupno obrazovanje u BiH te kako je Sveučilište u Mostaru odigralo jako važnu ulogu u periodu korona krize i digitalizaciji osnovnih i srednjih škola koje rade po hrvatskom planu i programu.

"Uveli smo prvi elektronički identitet u BiH", kazao je navodeći kako nije ni čudo da su danas potpisali ugovor u saradnji, te napomenuo kako je do toga trebalo pet godina mukotrpnog rada.

Kazao je kao je ovo ključni datum, kad se vidi da Sveučilište u Mostaru može pomoći da BiH postane digitalno zrelo društvo, što je i njegova uloga u digitalnoj strategiji.

"U pet godina nastalo je 27 aplikacija koje su u produkciji Sveučilišta u Mostaru, svi su to bivši i sadašnji studenti Sveučilišta u Mostaru i to je velika poruka, da ima znanja", kazao je Volarić.

Jedini u BiH bez papirnatog indeksa

Iznoseći podatke u uspjesima je napomenuo i to da je digitalizirano 135 škola i da su jedini u BiH uveli sveučilišne iskaznice, te da su jedino Sveučilište u BiH koje više nema papirnate indekse.

Najbitniji dio konferencije, kako je kazao bit će znanstveni gdje će se govoriti o primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju, ali i širim aspektima.

Završni dan konferencije bit će posvećen isključivo IT industriji, te će okupiti IT entuzijaste, developere i sve one koji imaju afiniteta prema IT-ju, gdje će se čuti nešto novo i kvalitetno kroz razna predavanja i proširiti profesionalne mrežu što je danas jako važno. Također, tog dana održat će se predavanja predstavnika firmi koje su vodeće u regiji, među kojima je izdavanje digitalnih identiteta i digitalnih potpisa.

Međunarodna konferencija u Mostaru se održava od 18. do 20. aprila u organizaciji Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT i Sveučilišta u Mostaru.