Emotivni ispraćaj
5.4k

Svetozar Pudarić sahranjen u Sarajevu uz melodije "Po šumama i gorama" i "Bella Ciao"

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon današnje emotivne komemoracije, bivši potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i istaknuti član Socijaldemokratske partije BiH Svetozar Pudarić sahranjen je na sarajevskom groblju Bare uz melodije pjesama "Po šumama i gorama" i "Bella Ciao".

Sahrani su prisustvovali brojni članovi porodice, prijatelji, kolege i saradnici koji su poštovali ime i djelo poznatog antifašiste i istinskog patriote Pudarića. Među njima su bili i Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić, Segmedina Srna Bajramović, Elvis J. Kurtović, Želimir Altarac Čičak, Bakir Hadžiomerović, Rifat Škrijelj...

Gradskim grobljem Bare odjekivali su zvukovi trube i partizanskih pjesama, dok su se prisutni u suzama ispraćali od Pudarića koji je preminuo u ponedjejak u 61. godini usljed borbe s teškom bolešću.

Kako je na današnjoj komemoraciji kazao Anto Domazet, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i član Predsjedništva SDP-a, Pudarić je otkrivao ljudsku stranu socijaldemokratije.

"Za njega je politika bila rad s ljudima. On je politiku SDP-a ispisivao hiljadama pređenih kilometara kako bi došao do svih onih kojima je pravda potrebna. Posvetio je gro svog vremena ljudima koji su na dnu društvene ljestvice, ne po svojim vrijednostima, nego po obespravljenosti. Mnogi danas tuguju za njim. Svetozar je neizbrisiv izvor svega najljudskijeg i čovjek neizbrisivog integriteta", rekao je Domazet.

Pudarić je diplomirao arheologiju 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Politikom se bavio još od 1976. godine kada je pristupio Savezu komunista Jugoslavije. Nakon raspada saveza političku karijeru nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine unutar koje je obnašao različite funkcije, a na posljednjem kongresu te stranke bio je i jedan od kandidata za predsjednika.

Pored toga je obnašao i razne javne funkcije, kao što su odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, poslanik Skupštine Kantona Sarajevo, delegat u klubu Srba Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te je 2011. izabran za Potpredsjednika Federacje Bosne i Hercegovine. Radio je u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.