Sve po planu
24

Svetozar Pudarić podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH nakon što mu je odbijena kandidatura

Piše: I. Č.
Foto: Facebook/Svetozar Pudarić
Foto: Facebook/Svetozar Pudarić
Svetozar Pudarić podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH osporavajući odredbu Izbornog zakona BiH koja zabranjuje Srbima iz Federacije BiH da budu kandidati za Predsjedništvo BiH.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio je nakon što se, kao Srbin iz Federacije BiH, nije mogao kao nezavisni kandidat kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda Srba na predstojećim Općim izborima.

Pudarićeva kandidatura, kao i žalba, odbijene su u skladu s važećim Izbornim zakonom BiH, odlukom Centralne izborne komisije BiH, odnosno Apelacionog odjela Suda BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pudarićeva je namjera da ospori član 4.2.1. Izbornog zakona BiH koji mu onemogućava da se kao Srbin s adresom u Federaciji BiH kandiduje za člana Predsjedništva BiH.

Sporni član glasi: "Da bi se ovjerio za izbore za sve organe na svim nivoima vlasti u BiH, nezavisni kandidat ili kandidat na kandidatskoj listi političke stranke, nezavisnih kandidata ili kandidatskoj listi koalicije mora ispunjavati sljedeće uslove: kandidat mora biti upisan u centralni birački spisak u općini u kojoj se kandidira ili u općini unutar granica izborne jedinice ako se kandidira za viši nivo vlasti, najkasnije do dana raspisivanja izbora...".