{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svetozar Pudarić o odbijanju kandidature: Odluka CIK-a je diskriminatorna

1.6.2018. u 17:07
178
122
Svetozar Pudarić o odbijanju kandidature: Odluka CIK-a je diskriminatorna
178
Svetozar Pudarić o odbijanju kandidature: Odluka CIK-a je diskriminatorna
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) odbila kandidaturu Svetozara Pudarića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, on je za Klix.ba rekao kako je zadovoljan tim, jer je to urađeno iz suštinskih, a ne formalnih razloga.
Pudarić je pojasnio da je ispunio sve formalne uslove za kandidaturu, što znači da su podneseni svi potrebni dokumenti, osigurano više od 5.000 potpisa podrške i plaćena taksa od 10.000 KM.

"Tako da je CIK-u samo ostala mogućnost da odbije kandidaturu na osnovu diskriminatorskih odredbi Izbornog zakona BiH koje u direktnu vezu dovode nacionalnu pripadnost i mjesto boravka potencijalnog kandidata. Zadovoljan sam što me nisu odbili kao neke druge ili mi dali rok za ispravku, kao brojnim drugim strankama i nezavisnim kandidatima koji nisu ispunjavali formalne uslove", rekao je Pudarić.

Naglasio je da je i dalje član SDP-a i da nema namjeru napuštati tu stranku. Pojasnio je da žali što SDP nije shvatio njegov stvarni razlog kandidature, a to je prije svega bila borba za otklanjanje sistemske diskriminacije Izbornog zakona BiH. Tako je sugerisao SDP-u da predloži bilo kojeg “nepodobnog” kandidata prema trenutnom zakonu te da to ne mora nužno biti on, već da je samo bitno da se ispuni cilj.

"Nažalost, SDP nije shvatio cilj ove kandidature ili su možda smatrali da je ne treba miješati s onim podobnim prema Izbornom zakonu u BiH. Moja kandidatura bi bila politički alat za promovisanje onog člana SDP-a koji se stvarno kandidovao, kao i temeljnih principa ove stranke, a to je jednakopravnost svih. Na kraju sam se sam kandidovao, jer nisam imao pravo natjerati nekoga drugog da to uradi, ako ja nemam za to hrabrosti", naveo je.

Pudarić je kazao da je već pripremio žalbu i da će je sutra u predviđenom roku lično dostaviti CIK-u, jer se putem njega ona dalje dostavlja Apelacionom vijeću BiH.

"Na taj način će biti zaokruženi i iskorišteni pravni lijekovi koji su mogući prema Izbornom zakonu u BiH. Nakon toga slijedi drugi dio zbog kojeg je sve pokrenuto, a to je apelacija Ustavnom sudu BiH", naglasio je.

Rekao je da su tokom njegove kandidature postavljana brojna pitanja, prvenstveno zbog čega sve ovo nije ranije uradio ili zašto ponavlja ono što su uradili Sejdić-Finci, Ilijas Pilav, Azra Zornić koji su u Strasbourgu dobili presude koje nisu realizovane.

"Ja sam sve ovo učinio zbog presedana koji je napravio Ustavni sud BiH krajem 2016. godine kada je prihvatio apelaciju Bože Ljubića i o njoj odlučivao te donio izvršnu presudu na osnovu svoje odluke kojom je stavio van snage određene odredbe Izbornog zakona koje nisu u skladu s Ustavom BiH. Dakle, prije toga nije bilo moguće provesti postupak pred Ustavnim sudom BiH jer se on za ove navedene apelacije Sejdić-Finci i ostalih oglasio nenadležnim i uputio ih na druge istance", kazao je Pudarić.

Naglasio je da bi bilo logično, pravedno i pošteno da Ustavni sud BiH prihvati odlučivati o njegovoj apelaciji te da se nada da će se ova odluka provesti u domaćem pravosudnom sistemu.

"Ja ću naravno argumentovati da sam upravu i navesti razloge zbog kojih smatram da je riječ o diskriminaciji i zbog čega smatram da ona treba biti otklonjena. Ustavni sud će tu moju apelaciju ocijeniti i nadam se donijeti meritornu odluku", dodao je.

Apelacija će se odnositi na član 2. i član 4. Ustava BiH.

"Član 2. utvrđuje supremaciju prava utvrđenih Evropskom poveljom o zaštiti ljudskih prava i sloboda u odnosu na Izborni zakon i član 4. koji zabranjuje diskriminaciju u zakonodavstvu i u Izbornom zakonu. Ta apelacija se odnosi na Izborni zakon, ne na Ustav, ne traži se njegova izmjena, već Izbornog zakona", zaključio je Pudarić.

Podsjećamo, Svetozar Pudarić je podnio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, međutim, na jučerašnjoj sjednici CIK je odbio prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima u oktobru ove godine. Razlog tome su odredbe Izbornog zakona BiH da se osoba koja živi na području Federacije BiH ne može kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda i obratno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: