SDP na potezu
183

Svetozar Pudarić: Moja kandidatura za Predsjedništvo BiH nije borba za fotelju, već za principe

Piše: A. B.
Svetozar Pudarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda Svetozar Pudarić predao je SDP-u, čiji je i član, kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. On se izjašnjava kao Srbin koji živi na teritoriji Federacije BiH, a Izborni zakon BiH ne omogućava kandidaturu za člana predsjedništva na osnovu takvog opredjeljenja. U razgovoru za Klix.ba Pudarić je rekao kako njegova kandidatura svakako ne podrazumijeva borbu za fotelju, već za principe.

Pudarić je naglasio da je zalaganje za uklanjanje diskriminacije koja je nametnuta narodima u BiH još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma oduvijek bilo njegovo političko uvjerenje i iznosio ga je javno, ali i kao član SDP-a. Dodao je da kandidaturom koju je predao SDP-u želi da se otvori rasprava unutar ove stranke o jednakopravnosti građana na cijeloj teritoriji BiH, a koja je, kako je naglasio, u potpunosti zanemarena.

"Očekujem u ovom trenutku da SDP prije svega raspravi o tome, a također bih volio da usvoji stav o tome da su četiri presude Suda u Strazburu i jedna Ustavnog suda u predmetu Ljubić zapravo 'raspakovale' pitanje konstitutivnosti naroda. To ističem zbog toga što rješenja koja HDZ predlaže predstavljaju daljnju segregaciju. Sada će se vidjeti da li je SDP spreman da političkom i pravnom borbom istakne sve kandidate koji su 'nepodobni' prema trenutnom zakonu, pri tome ne mislim samo na Srbina iz Federacije, nego i Bošnjaka ili Hrvata iz Republike Srpske", pojasnio je Pudarić.

Naveo je da je ovo prilika da SDP postavi stvari na svoje mjesto i da se bori za suštinu bh. bića koja podrazumijeva da su svi jednakopravni i konstitutivni pa čak i oni koji to nisu i ne žele da se nacionalno opredjeljuju.

"Takvu suštinu bh. bića vidimo mi koji se smatramo baštinicima antifašizma i ZAVNOBiH-a, a nikako nisam stava da se narodi u BiH posmatraju kao tri izolovana mala društva teritorijalno definisana, a etnički označena. Potrebno je da se radi na inkluziji, odnosno, da je bh. društvo uključujuće i da svi njegovi akteri imaju jednake šanse", kazao je Pudarić.

Sagovornik je naveo da bi SDP kao multietnička stranka trebala istupiti iz političke zamke koja se odvija u pripremi predizbornih kampanja za predstojeće Izbore. Tako je naveo nastojanje dokazivanja jednakopravnosti Hrvata kroz izbor za člana Predsjedništva BiH i utrke između HDZ-a i DF-a u tom istom cilju iako to, kako je rekao, nema suštinske promjene, jer je već jedan bio član Predsjedništva, a drugi trenutno obnaša tu funkciju te su za tu ravnopravnost već imali priliku.

"Druga politička zamka predstavlja utrku za 'bošnjačkog poglavicu', dakle, birat će se prvi u Bošnjaka, a SDP ne bi trebao dopustiti da bude uvučen u takvu vrstu izbora. S druge strane, oni koji će utrku za člana Predsjedništva na taj način odvijati su upravo oni koji imaju jači glas i vlasnici su pojedinih medija te tako određuju uređivačku politiku i ostvaruju kontrolu iako su vlasništvo prenijeli na nekoga drugog", naglasio je Svetozar Pudarić.

Prokomentarisao je i kandidaturu za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda te je naveo kako će se to odvijati samo zbog toga što je onemogućeno da taj kandidat bude po treći put predsjednik Republike Srpske.

"Njegova kampanja će se postaviti po uzoru na Opće izbore za predsjedništvo SFRJ kada je izabran Stjepan Mesić. Kada se 1991. godine vratio u Zagreb pred punim Saborom se obratio Franji Tuđmanu i rekao 'gospodine predsjedniče, moj zadatak je završen, Jugoslavija više ne postoji'..", naglasio je Pudarić.

Pudarić nije želio komentarisati prijedlog Željka Komšića o ujedinjenju ljevice zato što, kako je naveo, ne raspolaže činjenicama i nije član Glavnog odbora SDP-a kao što je to Zlatko Lagumdžija koji je pozvan da iznosi svoje mišljenje povodom toga.

"Mogu samo navesti svoj stav na osnovu ranijih iskustava i pokušaja ujedinjenja ljevice iako se prije govorilo objedinjavanje. Iz tog procesa se nije nužno moralo izaći s ujedinjenjem ljevice, ali su bar stranke postajale bliski srodnici, ako ne jedan subjekt. Mislim da je sada kasno govoriti o tome jer to sve nije na vrijeme pokrenuto i neće donijeti onaj kvalitet kakav bi bio da se za ujedinjenje zalagalo duži vremenski period", rekao je Pudarić.

Dodao je da je propušteno vrijeme za ujedinjenje ljevice i da nikakva ishitrena odluka neće donijeti suštinsku promjenu.

"Ujediniti se da bismo bili na jednom glasačkom listiću sad u martu, a da iza toga ne stoji dugogodišnji rad koji bi donio nekog novog predsjednika ili nekoga od starih, a da ne govorim o pregrupisavanju ljevice i njenom jedinstvenom glasu, tu će i narod prepoznati da je samo riječ u objedinjavanju ambicioznih rukovodstava ljevica. Takve stvari 'ne treba prelamati preko koljena', jer kad se izgubi jednom povjerenje naroda teško ga je vratiti, a to je SDP dobro osjetio", kazao nam je sagovornik.

Pudarić je naglasio kako bi volio da SDP podrži njegovu kandidaturu jer bi na taj način i ljudi u BiH shvatili da postoji jedna politička snaga koja je spremna za drugu vrstu promjene. Ukoliko njegova kandidatura bude odbijena, naveo je da će se time nastaviti razgradnja društva i da će se za četiri godine država nalaziti na još većem dnu.

"Ne znam koji će tačno biti moji koraci ukoliko ona bude odbijena, ali sam za to da se kandiduju tri nepodobna kandidata po sadašnjem zakonu, dakle ne samo ja, i ukoliko CIK odbije uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH onda će se voditi individualne tužbe i s tim apelacijama bismo se obratili Ustavnom Sudu BiH. On se 2010. godine proglasio nenadležnim, ali je nakon slučaja Ljubić izgubio to 'pravo' da se i u ovom slučaju proglasi nenadležnim, a ako to učini znači da postoje dva aršina u zavisnosti od toga ko podnosi apelaciju", zaključio je Pudarić.