{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svetlana Broz: Većina političara u BiH ima fašističku ideologiju

F
1.6.2008. u 13:23
0
0
Svetlana Broz: Većina političara u BiH ima fašističku ideologiju
0
Svetlana Broz: Većina političara u BiH ima fašističku ideologiju
U BiH većina političara ima fašističku ideologiju, iako je građani ne prepoznaju kao takvu. Zato je važno govoriti o elementima fašizma i njegovoj evoluciji kroz vrijeme da bi građani imali pravi odnos prema onim političarima koje biraju, izjavila je danas u Sarajevu Svetlana Broz, koja je bila uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održanoj o temi "Evolucija fašističke ideologije u BiH - zašto političari vole fašizam".
Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita, navodi da fašizam od 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća trpi evoluciju i ne odnosi se više samo na italijanski fašizam odakle potječe ovaj termin niti na njemački nacionalsocijalizam. Međutim, pošto nemamo novu terminologiju, onda moramo koristiti postojeću, u skladu s novim teorijama o fašističkoj evoluciji.

Ocijenila je da fašizam predstavlja najjasniju manipulaciju kojom političari zastrašuju građane da bi vladali njima bez ikakvih problema, te da je jedini način za prevazilaženje fašističke ideologije u ovom društvu osvješćivanje građana.

"Dakle rad s građanima, sve dok ne shvate koliko je opasan fenomen koji se većina političara drži da bi postigla svoje ciljeve i dok ne shvate da trebaju birati političare čija ideologija nije fašistička, nego zaista demokratska", kazala je Broz.

Prema njenim riječima, na prostoru BiH, u oba entiteta, postoje političari koji koriste fašističku ideologiju da bi postigli svoje ciljeve.

"Njima se mora jasno kazati ko su i šta su, a građani se moraju osvijestiti i prestati glasati za takve", rekla je ona.

Govoreći o svom dedi, Josipu Brozu Titu, Svetlana Broz je priznala da joj je teško govoriti o njemu kao političaru, ali, bez obzira na to što se svakom političaru, posebno onome koji je tako dugo vladao, sigurno mogu staviti primjedbe na neke odluke i postupke, kod Josipa Broza ono što je neosporno jeste antifašizam.

"To je nešto na što se ne može staviti ni tačka ni zarez, niti bilo kakva primjedba", kazala je Svetlana Broz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: