BiH
0

Sven Alkalaj se susreo sa ambasadorom Češke Republike

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas sa ambasadorom Češke Republike u BiH Jiří Kudělom i upoznao ga sa ciljevima vanjske politike BiH, te istakao da naša zemlja planira predati zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU, za vrijeme češkog predsjedavanja EU.

Ministar Alkalaj je istakao da planira uposliti još dvoje diplomata u Ambasadi BiH u Češkoj Republici za vrijeme predsjedavanja ove zemlje Evropskom unijom, te izrazio nadu da će sada, nakon imenovanja novog ambasadora BiH u Bruxellesu, put naše zemlje ka evropskim integracijama biti ubrzan.

Alkalaj je naglasio da očekuje da će naša zemlja predati zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU najkasnije do maja ove godine.

Ambasador Kuděla je naglasio da Češka Republika očekuje da BiH preda zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU, ali da BiH treba voditi računa o trenutku kada će to uraditi i istakao da je Češka Republika spremna pružiti podršku BiH, te će se, s tim u vezi, za vrijeme češkog predsjedavanja EU organizirati sastanci na koje će biti pozvani i predstavnici BiH kako bi članice EU upoznali sa postignutim naprecima.

Ambasador Kudela je izjavio da je pitanje liberalizacije viznog režima za državljane BiH više tehničko nego političko pitanje, te izrazio nadu da će Evropska komisija uskoro imati pozitivan odgovor za BiH, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.