Zvanična posjeta Japanu
0

Sven Alkalaj otvorio svečani prijem Ambasade BiH u Tokiju

Sarajevo-x.com
Na kraju zvanične posjete Japanu, 20. oktobra 2009. godine, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj otvorio je svečani prijem Ambasade BiH u Tokiju priređen povodom preseljenja Ambasade u nove prostorije, kao i prve zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Japanu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Japana, Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), te brojne zvanice iz privrednog, političkog i kulturnog života Tokija.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj u Tokiju se sastao i sa predsjednikom Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO) Hayashijem Yasuom.

Ministar Alkalaj se zahvalio na pomoći koju je JETRO pružio kompanijama iz BiH u omogućavanju učešća na privrednim sajmovima u Japanu, kao i na uspješnoj saradnji između JETRO-a i BiH FIPA-e. Tokom razgovora sa predsjednikom JETRO-a, ministar Alkalaj se fokusirao na modalitete buduće saradnje između relevantnih bosanskohercegovačkih institucija i kompanija sa JETRO-om, u cilju daljnjeg produbljivanja i jačanja privrednih odnosa i saradnje dviju država. Istakao je, pri tome, da je BiH na nepovratnom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, što predstavlja još jedan dodatni element stabilnosti i za strane investicije u našu zemlju. Ministar Alkalaj je, također, kao jednu od mogućnosti buduće saradnje predložio i zajednički nastup na tržištima trećih zemalja.

Predsjednik JETRO-a Yasuo je informirao ministra Alkalaja da su japanske kompanije u zadnje vrijeme počele iskazivati veliki interes za države na Balkanu, kako u smislu istraživanja tržišta, tako i u smislu pronalaženja dobavljača za rezervne dijelove za određene industrijske proizvode, kao i pogodnih mjesta za izgradnju proizvodnih pogona. Istakao je da JETRO intenzivno radi na prikupljanju relevantnih informacija za japanske kompanije. Ministar Alkalaj je ponudio pomoć MVP-a BiH JETRO-u u ovom procesu, te mogućnost posredovanja MVP-a BiH u kontaktu sa drugim institucijama BiH, kako bi, što je prije moguće, prikupio sve informacije.

Alkalaj se tokom drugog dana posjete Japanu također sastao i sa potpredsjednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Kenzom Oshinaom.

Na sastanku je izvršena razmjena nota između BiH i Ministarstva vanjskih poslova Japana u vezi sa Sistemom odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Sporazuma o kreditiranju ovog projekta.

Riječ je o kreditu Vlade Japana Bosni i Hercegovini, po veoma povoljnim uvjetima, u iznosu od 12,633 milijardi JPY (oko 131,1 miliona USD), sa periodom otplate 30 godina uz grejs period od 10 godina. Korisnik zajma je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Podpredsjednik Oshina je informirao ministra Alkalaja da su u narednom periodu prioritetni sektori, koje je odredio Japan u pogledu ekonomske saradnje sa BiH, razvoj tržišne ekonomije, zaštita okoliša, u okviru kojeg je i uspješno okončana procedura za sklapanje Sporazuma o kreditiranju Projekata "Sistem odsumporavanja dimnih gasova u TE Ugljevik", te konsolidaciji mira.

Ministar Alkalaj je izrazio očekivanje da će se JICA, nakon što je završen postupak u vezi s projektom za Termoelektranu Ugljevik, sada moći fokusirati na projekat kreditiranja Koridora Vc, kao jednog od strateških projekta za BiH. Također je izrazio interes za tehničku pomoć Japana u oblasti razvoja sektora turizma u BiH.

Alkalaj je održao sastanak i sa predsjednikom i izvršnim direktorom Japan Bank for International Cooperation (JBIC) Hiroshi Watanabeom.

Fokus razgovora bio je na modalitetima buduće saradnje relevantnih bosanskohercegovačkih institucija sa JBIC-om, a u cilju unapređenja i inteziviranja privrednih odnosa i saradnje između dviju država. Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika sa privrednim potencijalima i resursima BiH, te predložio da se, u okviru razmatranja mogućih modaliteta buduće saradnje, razmotri i mogućnost zajedničkog nastupa bh. i japanskih kompanija na tržištima trećih zemalja. Pozvao je predsjednika JBIC-a Watanabea da posjeti BiH kako bi se i lično upoznao sa mogućnostima za direktna japanska ulaganja u našu zemlju, te privrednim potencijalima i resursima BiH.

Predsjednika JBIC-a Watanabe je iskazao zainteresiranost za posjetu BiH, kao i za jačanje privredne saradnje Japana sa BiH, te izrazio uvjerenje da će JBIC pružiti pomoć svim japanskim kompanijama koje budu zainteresirane za privrednu saradnju sa BiH.

Sagovornici su se složili sa potrebom organiziranja poslovnih seminara u cilju upoznavanja japanskih kompanija sa privrednim potencijalima BiH i mogućnostima ulaganja u BiH. Također je izražen obostrani interes za jačanjem saradnje između razvojnih banaka dviju država.