Sarajevo
0

Sven Alkalaj na Crans Montana Forumu

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se jučer obratio učesnicima Crans Montana Foruma u Sarajevu, na plenarnoj sesiji o Uniji za Mediteran, pod nazivom "Kakve su perspektive i mogućnosti za jugoistočnu Europu i zemlje Zapadnog Balkana?"

Govoreći o ulozi Bosne i Hercegovine unutar Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran, izrazio je zadovoljstvo što je našoj zemlji pružena prilika da od samoga početka učestvuje aktivno u procesu saradnje, koja je i službeno uspostavljena usvajanjem zajedničke deklaracije na Mediteranskom samitu održanom u Parizu u julu ove godine.

Istakao je da mediteranska regija treba biti područje mira, saradnje i prosperiteta koje se može postići samo saradnjom na svim poljima, te da je naša zemlja spremna da doprinese poboljšanju mediteranskog partnerstva u svim aspektima saradnje. Naglasio je značaj energetskog sektora na globalnom planu, te s tim u vezi istakao da BiH može pridonijeti jačanju Euro-mediteranskog energetskog tržišta jer posjeduje značajne neiskorištene energetske potencijale, poput uglja, hidro i geotermalnih nalazišta. Podvukao je da BiH treba podršku za izgradnju novih elektrana, te modernizaciju i proširivanje postojećih.

"Mi vjerujemo da se rješenja energetskih problema velikim dijelom mogu riješiti kroz regionalnu saradnju i koordinaciju“, rekao je ministar Alkalaj. Također je istakao da BiH posjeduje značajne i neiskorištene izvore pitke vode, jer velika područja naše zemlje nisu kontaminirana i zagađena.

Ministar Alkalaj je izjavio da je Mediteranska unija nastala u pravom trenutku da pomogne zemljama regiona u njihovim zajedničkim naporima ne samo po pitanju mira i sigurnosti, nego i bržeg ekonomskog i društvenog napretka. Naglasio je da takve prilike ne mogu i ne bi smjele ostati neiskorištene.