Liste u Kantonu Sarajevo
142

Svega na četiri liste nižerangirani kandidati preskočili nosioce

B.H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Birači u Kantonu Sarajevo su na svim nivoima vlasti uglavnom ukazali povjerenje prvima na listama, ipak u četiri slučaja nižerangirani kandidati su preskočili nosioce.

U prvom slučaju na listi SDA-a za Parlament BiH Amor Mašović je preskočio Almu Čolu. Moglo bi se reći da je riječ o iznenađenju jer Mašović nije bio politički aktivan zadnjih nekoliko godina za razliku od Čolo koja je bila jedan od najaktivnijih državnih parlamentaraca te je predstavljala BiH u Vijeću Evrope.

Na listi SDP-a za Parlament FBiH u izbornoj jedini sedam je takođe došlo do preskakanja, Damir Mašić je dobio više glasova od nosioca Mahira Delića. To se moglo i očekivati prvenstveno zbog aktivnijeg djelovanja Mašića u politici zadnjih godina, dok je Deliću ovo bio debitantski nastup na izborima.

Što se tiče listi za Kanton Sarajevo tu je došlo do dva preskakanja nosioca. U prvom slučaju na listi SDA-a Sebija Izetbegović sa druge pozicije na listi je prestigla nosioca Mahira Devića. Ovakav rasplet je bio i očekivan a za mnoge je bilo i iznenađenje to što se Dević našao na mjestu nosioca liste.

U posljednjem slučaju, takođe na listi za Kanton Sarajevo, kandidatkninja NIP-a Arijana Memić je preskočila nosioca Elvedina Okerića. Memić je ponovila vrlo dobar rezultat sa prošlih izbora 2018. godine, te će nastaviti svoje učešće u skupštini Kantona Sarajevo.