BiH
0

Švedski stručnjaci u posjeti Mašinskom fakultetu

FENA
Stručnjaci Kraljevskog instituta za tehnologije iz Stockholma borave ovih dana u Sarajevu gdje će s domaćim stručnjacima utvrditi detalje programskih sadržaja postdiplomskog specijalističkog studija koji će ubrzati put BiH u EU.

BiH na putu za članstvo u EU mora ispuniti brojne uvjete harmonizacije svoga zakonodavstva s direktivama EU, kao i primijeniti najbolje praske EU u brojnim područjima. Jedno od ključnih takvih područja je svakako okoliš, a BiH nedostaju brojni okolišni eksperti koji bi doprinijeli potrebnoj razini okolišne ekspertize da bi mogla odgovoriti hitnim zahtjevima za unaprjeđenje okolišne infrastrukture i institucionalnih aranžmana.

Trenutna država predsjedavajuća EU Švedska je prepoznala potrebu jačanja bh. kapaciteta na lokalnoj razini i podržala razvoj programa obrazovanja kroz specijalistički studij putem Švedske agencije za međunarodni razvoj SIDA, ali i angažmanom Kraljevskog instituta za tehnologije iz Stockholma (KTH Royal Institute of Technology Stockholm).

Namjera ovog studija je upravo osposobiti općinske kadrove u BiH da mogu samostalno pripremati i izvoditi projekte iz oblasti lokalne okolišne infrastrukture, a za koje postoje i odgovarajući pretpristupni fondovi EU, dakle pripremiti BiH za efikasno korištenje takvih fondova.

Cilj studija je osposobljavanje polaznika da implementiraju programe okolišne komunalne infrastrukture (grijanje, vodovod, odvodnja i tretman otpadnih voda, upravljanje otpadom, energetska efikasnost itd.) na lokalnoj razini, koji će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Stručnjaci vodećeg švedskog instituta su posjetili Mašinski fakultet radi organiziranja postdiplomskog specijalističkog studija, s jasno određenim ciljem - maksimalnim korištenjem fondova EU i ubrzati put BiH ka punopravnom članstvu u Uniji.