Slučaj kolektora
122

Švedski ambasador kritikovao mostarsku vlast: Želimo vidjeti rezultat za novac koji smo uložili

Piše: R. D.
Anders Hagelberg (Foto: Klix.ba)
Anders Hagelberg (Foto: Klix.ba)
Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg boravio je danas u Mostaru povodom dodjele certifikata prvoj generaciji studenata iz softvera Pipestres. Istkoristio je tu priliku da iznese i niz ozbiljnih kritika na račun lokalne vlasti i raspolaganja novcem koji je Švedska donirala Mostaru.

"Nažalost, moram se osvrnuti na stvari koje nemaju veze s ovim projektom, a to je izgradnja kolektora otpadnih voda u Mostaru, u koji je Švedska investirala šesnaest miliona KM. Taj novac su sredstva švedskih poreskih obveznika, a Švedska želi da vidi rezultat za novac koji je uložila", oštro je kazao Hagelberg.

Švedski ambasador kazao je i kako se lokalni političari moraju hitno angažovati kako bi se zavšili radovi na projektu kolektora.

Ambasador je kazao i da radovi apsolutno kasne, da je sve davno trebalo biti pušteno u pogon i da je sve veoma iritirajuće za švedske porezne obveznike.

"Investirali smo novac u nešto što još ne funkcioniše. Tehnički je sve gotovo, ali problemi su očito političke prirode. Ne bih ulazio u detalje, ali očekujem da se stvar riješi što prije, jer je nepristojno prema švedskim poreskim obveznicima da to stoji van funkcije", kazao je Hagelberg, naglasivši da Šveđani godišnje u Bosnu i Hercegovinu u prosjeku ulože sedamnaest miliona KM.

Radovi na kolektoru otpadnih voda, kapitalnom projektu Grada Mostara, krenuli su u ljeto 2015. godine, a praćeni su velikim saobraćajnim gužvama, probijanjem rokovima, žaljenjem na lošu projektnu dokumentaciju itd.