{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedski ambasador impresioniran izradom biometrijskih pasoša

S
1.12.2009. u 13:02
0
2
Švedski ambasador impresioniran izradom biometrijskih pasoša
0
Švedski ambasador impresioniran izradom biometrijskih pasoša
Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg i program koordinator Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju u BiH (SIDA) Mario Vignjević posjetili su danas Centar za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u Banjaluci.
Krajem aprila ove godine potpisan je poseban ugovor između Bosne i Hercegovine i Švedske kojim je Vlada Švedske donacijom u vrijednosti od 4.200.000,00 švedskih kruna (SEK) pomogla uvezivanje općina u procesu izdavanja biometrijskih putnih isprava.

Finansijskim sredstvima iz ugovora opremljeni su općinski matični uredi odgovarajućom IT opremom (softverom, hardverom, računarima, i uređajima za čitanje „smart“ kartica), što je bio osnov za uspostavljanje infrastrukture za automatsku razmjenu digitalno potpisanih podataka na cijeloj teritoriji BiH.

Određena sredstva uložena su i u odgovarajuće obuke službenika matičnih ureda koji su zaduženi za unos i razmjenu podataka, što predstavlja suštinsku kariku u procesu izdavanja biometrijskih putnih dokumenata.

"Cilj ovoga što mi radimo jeste ubrzanje puta Bosne i Hercegovine na Bijelu šengen listu. Želio BiH da potvrdim da je naša želja, želja vlade moje zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom da Bosna i Hercegovina što prije dođe na Bijelu šengen listu. Siguran sam će ekspertski tim stručnjaka Evropske komisije, koji će u Bosni i Hercegovini boraviti od 7. do 10. decembra biti impresioniran radom i ulogom IDDEE-e, te opremom i načinom izrade biometrijskih pasoša, u šta sam se danas i sam lično uvjerio", rekao je švedski ambasador na konferenciji za štampu održanoj nakon posjete Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: