Radna posjeta
11

Švedske diplomate: Podržavamo evropski put BiH, ali važno je smanjiti političke tenzije

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zamjenica predsjedavjućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ugostila je danas u radnoj posjeti visoku delegaciju Kraljevine Švedske.

Onaje naglasila da ova zemlja snažno podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i evropski put naše zemlje.

Današnjoj posjeti sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH prisustvovali su ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde i švedski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg.

Obraćajući se predstavnicima diplomatskog kora u BiH i medijima Turković je kazala kako je sa švedskim diplomatama razgovarala o jačanju saradnje između dvije zemlje, situaciji uzrokovanoj pandemiji, putu BiH prema Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji, sigurnosti i migracijama, te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Cijenimo da je pomoć Kraljevine Švedske i angažman Ambasade Švedske u BiH, a posebno Razvojne agencije SIDA, od velikog značaja za našu zemlju. Uz pomoć Švedske u aprilu 2017. godine uspostavljen je Challenge to Change program u BiH s ciljem smanjivanja nezaposlenosti, poboljšanja konkurentnosti i uspostavljanja održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Što se tiče regulisanja odnosa između dvije zemlje, očekuje se naša aktivna saradnja u narednom periodu jer još uvijek ima dovoljno prostora za nadogradnju naših dobrih bilateralnih odnosa", kazala je Turković.

Bisera Turković (Foto: T. S./Klix.ba)
Bisera Turković (Foto: T. S./Klix.ba)

Kada je riječ o evropskim integracijama, Turković je istakla da Švedska podržava odlučnost BiH sa slijedi svoj evropski put.

"Kraljevina Švedska je zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i snažno podržava BiH na njenom putu ka evropskim integracijama", dodala je Turković.

Ministrica Vanjskih poslova BiH razgovarala je s gostima iz Švedske i o iskustvima vezanim za rad OSCE-a u BiH s obzirom da Kraljevina Švedske preuzima predsjedavanje OSCE-om. Kako je kazala, OSCE je organizacija koja je dala ogroman značaj i doprinos u BiH.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde istakla je svoje zadovoljstvo posjetom u BiH kazavši da je BiH dijaspora u Švedskoj mnogo toga doprinijela u mnogim sektorima švedskog društva.

Ann Linde (Foto: T. S./Klix.ba)
Ann Linde (Foto: T. S./Klix.ba)

"Švedska je veliki donator u BiH, posebno u području reformi koje je vode ka stricanju statusa zemlje kandidata za članstva u EU. Ali, i prije nego što se stekne taj status, reforme koje je podržala Vlada Švedske već sada osiguravaju bolju zemlju za sve građane BiH. Drago mi je što mogu pozdraviti kolektivnu opredjeljenost političkih lidera BiH u evropskim integracijama", kazala je Linde.

Ona se osvrnula i na predstojeći izborni proces u BiH pozdravivši postizanje dogovora za održavanje izbora u Mostaru prvi put nakon 12 godina.

"Važno je da se izbori održe svuda u zemlji na način koji će podsticati ujedinjenost i saradnji, važno je da se smanje političke tenzije i da se radi na pomirenju", istakla je Linde dodavši da BiH i dalje mora raditi na ključnim prioritetima na evropskom putu, uključujući reformu pravosuđa i upravljanje migracijama.

Mikael Damberg (Foto: T. S./Klix.ba)
Mikael Damberg (Foto: T. S./Klix.ba)

Ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg fokusirao se na današnje razgovore o organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu rekavši da je Švedska otvorena za bližu saradnju na rješavanju ovog ozbiljnog problema.