{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH

F
24.1.2008. u 15:23
0
0
Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH
0
Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars-Erik Wingren potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta Informaciono-komunikaciona tehnologija i sistem za upravljanje predmetima".
Ovim sporazumom će švedska vlada putem Švedske međunarodne agencije za razvojnu saradnju (SIDA) učestvovati u projektu informatizacije pravosuđa s grantom od tri miliona eura. Riječ je o uvođenju sistema za automatsko upravljanje predmetima u svim sudovima i tužilaštvima BiH. Glavna svrha ovog sistema je automatizacija i standardizacija procesa rada u pravosuđu BiH.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić kazao je da je cilj projekta povećanje efikasnosti i transparentnosti rada sudova i tužilaštava u BiH. To je posebno u interesu građana BiH koji će informatizacijom dobiti dobru i efikasnu uslugu.

Zahvalivši vladi Švedske na podršci ovom projektu, Perić je istaknuo da ovaj projekt predstavlja i značajan korak u reformskom procesu u pravosudnom sistemu BiH.

Ambasador Kraljevine Švedske naglašava značaj ovog projekta zbog modernizacije procedura u sudovima i tužilaštvima u BiH te smatra da će novi sistem pojednostaviti administrativne rutine i učiniti upravljanje predmetima efikasnijim.

Također, učinit će informacije o sudskim predmetima transparentnijim i lakše dostupnim običnim građanima, kazao je Wingren.

Osim švedskog granta, potpuno provođenje projekta je omogućeno donacijama i drugih donatora, kao što su Holandska i Evropska komisija. Također, postignuto je i značajno izdvajanje iz državnog budžeta BiH.

-Političko opredjeljenje vlasti u BiH te izdvajanje novca iz državnog budžeta i profesionalizam VSTV-a garancija su da će ovaj projekt biti uspješno proveden u toku naredne tri godine, smatra ambasador Wingren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: