{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH

F
24.1.2008. u 15:23
0
0
Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH
0
Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars-Erik Wingren potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta Informaciono-komunikaciona tehnologija i sistem za upravljanje predmetima".
Ovim sporazumom će švedska vlada putem Švedske međunarodne agencije za razvojnu saradnju (SIDA) učestvovati u projektu informatizacije pravosuđa s grantom od tri miliona eura. Riječ je o uvođenju sistema za automatsko upravljanje predmetima u svim sudovima i tužilaštvima BiH. Glavna svrha ovog sistema je automatizacija i standardizacija procesa rada u pravosuđu BiH.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić kazao je da je cilj projekta povećanje efikasnosti i transparentnosti rada sudova i tužilaštava u BiH. To je posebno u interesu građana BiH koji će informatizacijom dobiti dobru i efikasnu uslugu.

Zahvalivši vladi Švedske na podršci ovom projektu, Perić je istaknuo da ovaj projekt predstavlja i značajan korak u reformskom procesu u pravosudnom sistemu BiH.

Ambasador Kraljevine Švedske naglašava značaj ovog projekta zbog modernizacije procedura u sudovima i tužilaštvima u BiH te smatra da će novi sistem pojednostaviti administrativne rutine i učiniti upravljanje predmetima efikasnijim.

Također, učinit će informacije o sudskim predmetima transparentnijim i lakše dostupnim običnim građanima, kazao je Wingren.

Osim švedskog granta, potpuno provođenje projekta je omogućeno donacijama i drugih donatora, kao što su Holandska i Evropska komisija. Također, postignuto je i značajno izdvajanje iz državnog budžeta BiH.

-Političko opredjeljenje vlasti u BiH te izdvajanje novca iz državnog budžeta i profesionalizam VSTV-a garancija su da će ovaj projekt biti uspješno proveden u toku naredne tri godine, smatra ambasador Wingren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: