"U Sarajevu su ubijani teroristi"
0

Švedska SVT emituje filmove koji negiraju genocid u BiH

Piše: E. Gorinjac
Iz filma "Sporene fra Sarajevo"
Iz filma "Sporene fra Sarajevo"
Bošnjačka dijaspora u Švedskoj prije nekoliko dana je pokrenula peticiju kojom se traži javno izvinjenje i otkazivanje emitovanja filma na tamošnjoj televiziji u kojem se iznose laži o ratnim dešavanjima u Srebrenici.

Čitatelji Sarajevo-x.com iz Švedske su se javili našoj redakciji, te naveli da njihovu peticiju odbijaju objaviti švedske novine i televizija, ali da oni još uvijek pokušavaju skrenuti pažnju javnosti i jasno dati do znanja da autor filma, ali i televizije koje ga emituju, imaju loše namjere i žele laž o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici plasitati kao istinu.

Dokumentarac koji grubo vrijeđa srebreničke žrtve djelo je autora Ola Flyuma, Norvežanina. "Grad koji je žrtvovan" ("Staden som offrades") je u nedjelju 28. augusta emitovan na televiziji SVT2 u Švedskoj, a prije toga je emitovan i u Norveškoj, gdje je također izazvao ogorčenje bošnjačke dijaspore.

U filmu su na iskrivljen način prikazani događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine.

"U dokumetarcu se svjesno skriva istina i podmeće laž kao nova činjenica u kojoj su 'muslimanske snage' izazvale opravdani revolt srpskih snaga i da nije uopšte bilo pokolja u Srebrenici nego legitimnog sukoba srpskih oružanih snaga sa 'muslimanskim odmetnicima' koji su izvršili pokolj nad srpskom nejači. Također, navodi se i da broj žrtava najviše može biti do 4.000 koje su i bile legitimne vojne mete jer su pružale oružani otpor", navode ogorčeni Bošnjaci u Švedskoj koji su pokrenuli peticiju.

Naime, film na neki način sugeriše da su Bošnjaci počinili genocid nad Srbima u Kravici, te da je nakon toga uslijedila osveta u Srebrenici.

Da stvar bude još gora, ista televizija 4. septembra namjerava emitovati i drugi dokumentarac istog autora "u kojem se muslimani iz BiH prikaziju kao idejni osnivači i pokretači Al-Qaide i tvorci modernog globalnog islamskog terorizma", navode pokretači peticije.

Ukoliko švedska televizija ipak prikaže i drugi film, bošnjačka dijaspora u toj zemlji će podnijeti tužbu protiv SVT-a zbog negiranja genocida.

"Tragovi iz Sarajeva" ("Sporene fra Sarajevo") je drugi dokumentarac koji je također prikazan i u Norveškoj, ali su tamo reagovali i predstavnici pojedinih medija. U ovom dokumentarcu se tvrdi da su se u BiH trenirali teroristi koji su napali Ameriku 2001. godine i da je Vojska Republike Srpske bombardovala Sarajevo da bi poubijala teroriste u njemu.

Flyum, ali i televizije u ovim zemljama Skandinavije očigledno su se oglušile na sve izvještaje respektabilnih svjetskih medija iz opkoljenog Sarajeva, zanemarili su haške presude i činjenicu da su u Sarajevu ubijena djeca koja ni na koji način nisu mogla imati bilo kakve veze sa terorizmom, i u čiju čast u centru ovog grada stoji Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljnog Sarajeva 1992.-1995.

Kada su ovi filmovi u kojima su iznesene gnusne laži o ratu u BiH prikazani na nacionalnoj televiziji Norveške, reagovao je i Aage Borchgrevink, član Helsinškog komiteta te zemlje.

Borchgrevink je u najtiražnijem norveškom listu "Aftenposten" napisao da ovi "dokumentarci falsifikuju historiju, maskirani kao novinarski pionirski rad", da on "podsjeća na ono kako su srpski državni mediji izvještavali iz BiH u vrijeme rata".

Nakon prikazivanja spornih filmova u Norveškoj reagovao je i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je tom prilikom dao punu podršku bh. građanima u toj zemlji u borbi da se kaže prava istina.

U Alkalajevom saopćenju se navodi da filmovi prikazuju Armiju Bosne i Hercegovine kao agresora, a Vojsku Republike Srpske kao žrtvu kroz potpuno lažne interpretacije ratnih dešavanja, što je ciljano iskrivljivanje historijskih činjenica i vrijeđanje žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu od Srbije, kao i vrijeđanje žrtava genocida.

"Očigledno je da kreatori ovog filma, kao i njegovi naručitelji, svjesno podižu tenzije i pokušavaju promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini. Naime, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 6. aprila 1992. godine, koja je neposredno nakon toga brutalno napadnuta od strane krnje Vojske Jugoslavije, potpomognute paravojnim formacijama Vojske Republike Srpske oformljenim na teritoriju nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine", naveo je prije par mjeseci ministar vanjskih poslova BiH.