BiH
0

Švedska među najvećim donatorima u BiH

FENA
S godišnjim budžetom od oko 22 miliona eura, Švedska je jedan od najvećih donatora u BiH. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador Švedske u BiH Lars-Erik Wingren potpisat će sutra u Sarajevu okvirni sporazum o razvojnoj saradnji čime je otvrena mogućnost za saradnju do 2010. godine.

Sporazumom je reguliran obim saradnje i otvorena je mogućnost implementacije razvojnih projekata do kraja 2010.

Podrška u izgradnji kuća i osiguranje neophodnih uvjeta za život povratnika od 1994. do 2006. je bio glavni prioritet za Švedsku i njenu razvojnu agenciju Sida.

Obnovljeno je više od 16.000 kuća. Ova vrsta projekata je okončana.

Prioriteti u ovoj i narednim godinama su, kao što je navedeno u sporazumu, podrška državi i upravljačkim strukturama, uljučujući reformu javne administracije (PAR), pravosudni sektor i općine, zatim podrška ekonomskom razvoju, uključujući zajedničke napore sa Svjetskom bankom da se unaprijedi uposlenost u poljoprivredi, kao i značajan projekt u saradnji s NERDA-om (Udruženje za razvoj sjeveroistočne BiH), u korist malih i srednjih preduzeća u sjeveroistočnoj regiji u BiH.

Pored toga, Švedska pruža podršku razvoju civilnog društva, posebno u pogledu jednakosti spolova, ljudskih prava i mladih.

  • Integracija BiH u Evropsku uniju je jedan od veoma značajnih ciljeva Švedske. Kada se jednom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, bit će potrebno da se provedu mnoge reforme. Ovaj okvirni sporazum će pojednostaviti usmjeravanje iznosa švedske vlade u najpotrebnije projekte za dobrobit građana BiH izjavio je ambasador Švedske Wingren.