{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska među najvećim donatorima u BiH

F
17.9.2007. u 14:35
0
0
Švedska među najvećim donatorima u BiH
0
Švedska među najvećim donatorima u BiH
S godišnjim budžetom od oko 22 miliona eura, Švedska je jedan od najvećih donatora u BiH. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador Švedske u BiH Lars-Erik Wingren potpisat će sutra u Sarajevu okvirni sporazum o razvojnoj saradnji čime je otvrena mogućnost za saradnju do 2010. godine.
Sporazumom je reguliran obim saradnje i otvorena je mogućnost implementacije razvojnih projekata do kraja 2010.

Podrška u izgradnji kuća i osiguranje neophodnih uvjeta za život povratnika od 1994. do 2006. je bio glavni prioritet za Švedsku i njenu razvojnu agenciju Sida.

Obnovljeno je više od 16.000 kuća. Ova vrsta projekata je okončana.

Prioriteti u ovoj i narednim godinama su, kao što je navedeno u sporazumu, podrška državi i upravljačkim strukturama, uljučujući reformu javne administracije (PAR), pravosudni sektor i općine, zatim podrška ekonomskom razvoju, uključujući zajedničke napore sa Svjetskom bankom da se unaprijedi uposlenost u poljoprivredi, kao i značajan projekt u saradnji s NERDA-om (Udruženje za razvoj sjeveroistočne BiH), u korist malih i srednjih preduzeća u sjeveroistočnoj regiji u BiH.

Pored toga, Švedska pruža podršku razvoju civilnog društva, posebno u pogledu jednakosti spolova, ljudskih prava i mladih.

- Integracija BiH u Evropsku uniju je jedan od veoma značajnih ciljeva Švedske. Kada se jednom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, bit će potrebno da se provedu mnoge reforme. Ovaj okvirni sporazum će pojednostaviti usmjeravanje iznosa švedske vlade u najpotrebnije projekte za dobrobit građana BiH izjavio je ambasador Švedske Wingren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: