Projekat IMPAQ
83

Švedska dvije godine analizirala raspodjelu izvora zagađenja u BiH, objavljen dio rezultata

B. R.
(Foto: IMPAQ)
(Foto: IMPAQ)
Švedska agencija za zaštitu okoliša (Swedish EPA) provela je dvogodišnju studiju o raspodjeli izvora zagađenja zraka u Bosni i Hercegovinu, a uskoro će biti objavljeni svi rezultati istraživanja. Neki od rezultata već su objavljeni.

Kako je saopćeno, studijom je ispitivano koje zagađujuće čestice su prisutne u zraku, odakle dolaze i kako se šire. Analiza je urađena u okviru projekta IMPAQ kojim se tretiraju različiti aspekti upravljanja kvalitetom zraka u Bosni i Hercegovini, a njeni rezultati bit će predstavljeni na završnom događaju projekta, koji će se tokom novembra održati u Sarajevu.

Istaknuto je da ovo prvi put da se u Bosni i Hercegovini provela studija o raspodjeli izvora zagađenja zraka, koja se istovremeno temelji i na, kako je naglašeno, detaljnim mjerenjima, ali i na modeliranju disperzije.

Kao svrha studije navedeno je to da se identifikuju izvori zagađenja zraka, a provedena je korištenjem rezultata mjerenja kvaliteta zraka i podataka inventara emisija. Različiti izvori informacija su analizirani korištenjem različitih pristupa modeliranja.

Ovom, kako je konstatovano, sveobuhvatnom formom analize omogućeno je da se projektom potvrde i pravilno rasporede rezultati raspodjele izvora. Podaci inventara emisija također su korišteni za modeliranje, kako je obrazloženo, tipičnog kretanja zagađivača unutar definisanih geografskih područja oko Banje Luke i Sarajeva u različito doba godine.

U decembru 2021., kao dio projekta IMPAQ, objavljeni su rezultati raspodjele izvora koji su bili fokusirani na izvore emisija sitnih čestica (PM2.5) u šest gradova Bosne i Hercegovine - Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Bijeljini i Bosanskom Brodu.

Šta je do sada utvrđeno

Oni su ukazali da se skoro, kako je ukazano, 25 posto zagađenja sitnim česticama PM2.5 emituje izgaranjem drva i peleta, koji se koriste za grijanje. Rezultati su pokazali i to da 20 posto PM2.5 čestica nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva, uključujući motorna vozila i sagorijevanje uglja. Udio pozadinskih ili aerosola, koji se prenose s velikih udaljenosti predstavlja više od 25 posto.

Rezultati su, kako je napomenuto, dodatno analizirani korištenjem lokalne meteorološke podatke, što je u određenim slučajevima pomoglo razumijevanju odakle i kada različiti izvori zagađenja potiču.

Iste vrste mjerenja obavljene su tokom zime 2021/2022. u Sarajevu i Banjoj Luci te su podvrgnute preciznijem obliku hemijske analize. Za Sarajevo su drugim krugom mjerenja i modeliranja receptora ponuđeni rezultati, kako je naglašeno, slični onima iz prve studije, ali je identificirana viša razina sagorijevanja fosilnih goriva, nego u prethodnoj kampanji mjerenja.

U drugom krugu identifikovane su razlike u sagorijevanju fosilnog goriva od sagorijevanja uglja (14 posto) i od motornih vozila (30 posto). Za Banju Luku, u drugom krugu detektovan je doprinos sagorijevanja fosilnih goriva iz motornih vozila (devet posto).

Raspodjela izvora je zasnovana na, kako je objašnjeno, inventaru emisija i modeliranju disperzije sugerira da je sektor saobraćaja primarni izvor zagađenja kada je u pitanju nitrogen dioksid (NO2), dok je individualno grijanje stanova dominantan izvor zagađenja za PM, kako u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci.

Za zagađenje sa sumpor-dioksidom (SO2), grijanje domaćinstava je primarni izvor, no veliki dio modeliranih koncentracija također potiče iz drugih sektora, uglavnom industrijskih, smještenih izvan grada.

Šta je cilj studije

Ovom analizom se potvrđuju, kako je saopćeno, rezultati raspodjele nakon kampanje mjerenja za PM čestice, međutim, pruža se nijansiranije informacije o razinama SO2 i NO2. Dodatno pokazuje i kako rani zimski vremenski uslovi dovode do većih koncentracija zagađujućih materija u gradovima.

"Iako su rezultati studije poprilično očekivani. Oni nam omogućavaju da kvantifikujemo doprinose iz različitih izvora, što će u konačnici pomoći kreatorima politike da donesu odluke na osnovu boljih informacija", izjavio je Olivier Tasse iz Švedskog hidrometeorološkog instituta (SMHI).

Konačni cilj ove studije, odnosno finalnog izvještaja je da se pruži naučna osnova za kreiranje politike usmjerene na smanjenje emisija zagađenja i poboljšanje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.