{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska donira postrojenja za prečišćavanje vode

F
29.5.2014. u 16:34
50
27
Švedska donira postrojenja za prečišćavanje vode
50
Švedska donira postrojenja za prečišćavanje vode
Vlada Kraljevine Švedske donirat će Bosni i Hercegovini tri postrojenja za prečišćavanje pitke vode.
Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Sead Džanović, i Ekrem Kahriman, direktor Vodovoda Zenica, dogovorili su uvjete ovog švedskog granta s Pelleom Perssonom, direktorom švedske agencije Sida za BiH, i Andersom Olssonom, rukovodiocem švedske agencije "Teamleader“, koja će u narednim danima isporučiti dogovorenu opremu.

Vlada Švedske je svjesna teške situacije u kojoj se trenutno nalazi cijela BiH koja je pogođena poplavama, i stoga su odlučili doći i pružiti svaku vrstu podrške.

"Osim ova tri postrojenja za prečišćavanje vode čija vrijednost je 400.000 eura, švedska Sida već realizira projekte prečišćavanja voda i zbrinjavanja otpada u općinama Zavidovići i Žepče", kazao je Persson.

Kapacitet svakog od postrojenja je 6.000 litara vode po satu, a postrojenja su rađena na fleksibilan način pa se mogu koristiti posebno ili kao dodatak postojećem sistemu vodosnabdijevanja u gradovima.

Inače, postoji trostruki sistem pročišćavanja vode, a on se sastoji od filtera, UV zraka i hlorisanja vode. Da bi se osiguralo trajno stručno rukovanje ovim postrojenjima bit će izvršena edukacija tehničkog tima za održavanje.

Tokom sastanka bilo je riječi o načinu na koji ova postrojenja funkcioniraju i u tom smislu dogovoreno da posebna tehnička ekipa iz Kantona bude opredijeljena za trajno upravljanje prečišćivačima vode, a koji će biti smješteni na lokacijama ugroženim poplavama, koje još nemaju pitku vodu.

Istovjetna tri postrojenja bit će postavljena i u Tuzlanskom kantonu, a pošiljka sa svih šest postrojenja iz Švedske krenula je danas i očekuje se da će sutra stići u Tuzlu, odakle je treba preuzeti Kantonalni štab Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: