|

Šveđanin optužen za ratne zločine u BiH priznao krivnju

Šveđanin optužen za ratne zločine u BiH priznao krivnju
0
F
FENA
10.11.2006. u 20:45
0
komentara
0

dijeljenja
Šveđanin optužen za ratne zločine u BiH priznao krivnju
Na prvome suđenju za ratne zločine u Švedskoj, Šveđanin koji se borio kao strani plaćenik u hrvatskim snagama u Bosni i Hercegovini tijekom devedesetih, priznao je u petak krivnju, objavio je njegov odvjetnik.
Jackie Arklov, naturalizirani Šveđanin liberijskoga porijekla, već je u zatvoru jer je u Švedskoj zbog ubojstva dvojice policajaca osuđen na doživotni zatvor, a sebe smatra novom osobom, pišu švedske novine.

Njegov odvjetnik Per Durling kaže da Jackie priznaje većinu optužba i da se želi suočiti sa svojom prošlošću. "Možda zvuči paradoksalno, ali oni misli da je dobro što će to napokon početi i moći će to ostaviti iza sebe", rekao je Durling za švedski radio. "On želi da sve to završi. On je sada novi čovjek".

Optužen je na sudu u Stockholmu za zločine protiv ratnog prava i običaja. Sud u Mostaru Arklova je već 1995. osudio za ratni zločin na 15 godina zatvora, a vrhovni sud u Sarajevu tu je kaznu smanjio na osam godina.

Nakon kraćeg boravka u zatvoru u Zenici Arklov je prebačen na izdržavanje kazne u Švedsku. Tamo ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Ubrzo je ubio dvojicu švedskih policajaca te je kažnjen kaznom doživotnog zatvora. Associated Press javlja kako je švedski sud zbog novih elemenata odnosno novih svjedoka obnovio postupak protiv Arklova. Novi sudski proces počeo je u petak izjašnjavanjem Arklova koji je priznao krivnju, a kako se očekuje, postupak bi trebao završiti idući mjesec.

Mediji javljaju da se Arklova tereti da je 1993. godine sudjelovao u ratnom zločinu nad zarobljenicima bošnjačke i srpske nacionalnosti u logorima Heliodrom kod Mostara i Dretelj u Čapljini.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.