BiH
0

Svečanosti u povodu Dana općine Konjic

FENA
U okviru svečanosti obilježavanja 16. juna, Dana općine Konjic, u ponedjeljak navečer u sali Doma kulture otvorena je izložba fotografija ''Nacionalni spomenici općine Konjic''. Izloženi su i nagrađeni, najuspješniji likovni i literarni radovi pristigli na konkurs povodom Dana općine.

Kontinuitet naselja na mjestu današnjeg Konjica traje više od 4.000 godina tako da je šire područje bogato spomenicima iz svih perioda historije. Do sada na spisku ima 15 spomenika i lokaliteta koji su proglašeni nacionalnim spomenicima, a svi oni su slikom i riječju prikazani na izložbi, izjavila je Feni Jasminka Džumhur, pomoćnica načelnika za kulturno-historijsko naslijeđe.

To su: ostaci Stare kamene ćuprije, nekropole stećaka Biskup, Varda, Vrbljani i Križevac – Bjelimići, Kaursko groblje i Pravoslavna crkva sv. apostola Petra i Pavla na Borcima, ''Mulićev rekord'', ''Rukotvorine'' i zbirka namještaja Armina Nikšića, Tekijska i Čaršijska džamija, Šantića vila, Franjevački samostan i Crkva sv. Ivana Krstitelja, te Gornjomahalska džamija u Seonici.

Prvonagrađeni literarni radovi o temi ''Konjički kraj - skica za turističku razglednicu'', u kategoriji osnovaca je rad Edija Memića, a u kategoriji srednjoškolaca rad Anele Fišić. Tema likovnog konkursa bila je ''Zavičajne staze, lica, predjeli'', a kao najbolji, proglašen je rad Sanjina Kraljušića (srednja škola) i zajednički rad šest učenika osnovne škole Čelebići.

Konjic se kao naseljeno mjesto u dokumentima spominje od 16. juna 1382. godine, i taj datum se obilježava kao Dan općine.