BiH
1.1k

Svjetlosnim spektaklom otvorena sarajevska Vijećnica

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
3D mapping videoprojekcija na novoj fasadi obnovljene Vijećnice bila je vrhunac višesatnog muzičko-scenskog spektakla kojim je Vijećnica i zvanično proglašena otvorenom, što je više hiljada građana pozdravilo s oduševljenjem, srećom i ponosom. Na početku, ipak, nije sve išlo glatko. Tokom projekcije je došlo do problema, te ona iz prvog puta nije izvedena do kraja.

Međutim, drugi put je bio puno uspješniji. Organizatori su se izvinili građanima na tehničkom propusti i videoart ponovili još jednom na oduševljenje nekoliko hiljada prisutnih.

Kroz ovaj animirani performans prikazana je historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena sa novijom historijom Sarajeva, a sve je pratila pjesma "Sanjam" grupe Indexi. Ovaj dio programa je bio najemotivniji i najupečatljiviji i sasvim sigurno će se o njemu pričati još dugo.

Današnji dan je historijski za Sarajevo i njene građane - otvorena je obnovljena Vijećnica, simbol multikulturalnosti, ali i simbol stradanja jednog grada i naroda.

Bogat kulturno-umjetnički program počeo je već u 17:30 sati prijemom za visoke zvanice u auli Vijećnice, a nastavljen koncertom Sarajevske filharmonije koja je izvela temu iz filma "Valter brani Sarajevo".

Glumac Mario Drmać otvorio je koncert čuvenom rečenicom iz kultnom filma: "Sehen Sie diese Stadt, das ist Walter!" (Vidite li ovaj grad, to je Valter).

Otvaranju Vijećnice prisustvovalo je nekoliko hiljada građana svih generacija, koji nisu krili sreću što se simbol grada izdigao iz pepela na tako veličanstven način.

Zanimljivo je da su s jedne strane građani koji prisustvuju svečanosti, a s druge demonstranti koji zvižde i uzvikuju: "Lopovi" i "Izdajice"...Oni su odvojeni kordonom policije.

Nakon koncerta emitiran je kratki dokumentarni film "O Vijećnici" autora Valerijana Žuje, a zatim je nastupio hor Srednje muzičke Sarajevo i grupa Maximum Power te je izvedena plesna tačka "Čarobni valcer".

Na terasi Vijećnice nastupila je i operna solistica Aida Čorbadžić u pratnji violončelistice Belme Alić, kao i slavni čelista Vedran Smajlović koji je 1993. godine muzicirao u porušenoj Vijećnici pružajući otpor ratu.