Policijska akademija FMUP-a
0

Svečanost u povodu obilježavanja Dana policije

FENA
U prisustvu predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, članova diplomatskog kora, dužnosnika međunarodnih organizacija i djelatnika policijskih agencija danas je u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP-a) na Vracama upriličena svečanost u povodu obilježavanja 1. jula - Dana policije.

Dan policije bio je prilika za sumiranje rezultata ostvarenih na planu suzbijanja svih oblika kriminala iz nadležnosti FMUP-a, uključujući borbu protiv organiziranog i međuentitetskog kriminala, nelegalnog prometa narkoticima i terorizma.

Sudionike svečanosti su pozdravili i čestitke u povodu Dana policije uputili federalni ministar unutrarnjih poslova Muhidin Alić i zamjenik direktora Federalne uprave policije Samir Džebo, kao i doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Kako je istaknuto, stepen otkrivenosti kriminaliteta (rasvjetljavanja svih oblika krivičnih djela) u protekloj godini bilježi rast od 14 posto u odnosu na protekli period i znatno je viši od srednjoročne projekcije, odnosno planiranog godišnjeg rasta od pet posto.

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu donošenja reformskih zakona i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), izraženo je očekivanje da će se policijska reforma nastaviti u duhu evropskih principa i standarda, te da će istinska policijska reforma uslijediti nakon reforme Ustava BiH (Aneksa 4. Daytonskog sporazuma).

Prioriteti na tom putu su dosezanje najviših profesionalnih standarda, puna depolitizacija, rast efikasnosti i daljnje kadrovsko jačanje i tehničko opremanje policijskih snaga, rečeno je.

Istovremeno je konstatirano kako predstoje aktivnosti na planu poboljšanja sigurnosti saobraćaja, uz upozorenje da se u proteklih pet godina u BiH dogodilo više od 170.000 saobraćajnih nezgoda.

Ocijenjeno je kako protekli period karakterizira viši stepen saradnje među policijskim agencijama u BiH, kao i saradnje na regionalnom i globalnom planu, a što je jedan od ključnih preduvjeta za efikasno djelovanje policijskih snaga.

Na svečanosti u Policijskoj akademiji FMUP-a uručene su prigodne nagrade najzaslužnijim kolektivima i pojedincima, te proglašeni probjednici sportskih takmičenja, organiziranih u sklopu obilježavanja Dana policije.

Svečarskoj atmosferi doprinijelo je postrojavanje i smotra počasne jedinice FMUP-a, te prigodan kulturno-umjetnički program.