BiH
4

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Centar obilježen Dan 105. brigade

Klix.ba
Na Dan 105. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH 18. februara 2014. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar kojom je obilježena 21. godišnjica od formiranja te slavne brigade, čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992.-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini.

Svečana sjednica Općinskog vijeća je održana u Domu mladih na Skenderiji, prisustvovali su joj, osim općinskog rukovodstva, vijećnika i drugih predstavnika parlamentarnih stranaka u Centru, i borci 105. i članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja, učenici osnovnih škola i drugi gosti. Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine i himna 105. brigade a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.

Uz čestitke za Dan 105. brigade, predsjedavajuća OV Centar Varja Nikolić je naglasila da Općina Centar s ponosom obilježava taj dan kako bi se sačuvala uspomena na borce koji su poginuli za odbranu svoga grada i domovine. Predsjedavajuća Nikolić je podsjetila da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo odluku da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade - čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine i tako otrgne od zaborava.

Svečanom skupu se obratio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice 105. brigade Nedžad Ajnadžić koji je bio ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i čestitao svim pripadnicima rođendan Brigade koji su časno branili BiH i posebno Sarajevo. Uputivši želje za mir, opće dobro i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, Ajnadžić je poručio da je obaveza svih da se čuvaju časne patriotske tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. te da je vrijeme u kojem živimo puno nepravdi na koje trebamo odgovoriti pravdom.

"Krajnje je vrijeme da na svim prostorima u Bosni i Hercegovini počnemo izgrađivati i voljeti zajedničku domovinu, jer Bosne će biti", rekao je Ajnadžić.

Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i naglasio da je slavna 105. motorizovana brigada iznjedrena u Centru i da predstavlja simbol časne borbe te da da svi u srcima čuvamo uspomene na njene poginule hrabre borce.

Bećirević je potom podsjetio na poslijeratnu obnovu općine Centar.

"Požar na zgradi, koja pripada svim stanovnicima općine Centar, samo je na trenutak zaustavio naš rad. Brzo smo se konsolidovali, za sedam dana je proradila šalter sala, sve općinske službe su izmještene na druge lokacije i funkcionišu. Niko od korisnika našeg budžeta neće biti oštećen, a to se prije svega odnosi na borce i sve korisnike socijalne pomoći. Općina Centar je jaka i u ovim teškim trenucima je pokazala snagu i jedinstvo, ali ostaje ožiljak u našim srcima", rekao je načelnik Bećirević.

O ratnom putu 105. koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH govorio je ratni komandant bataljona i predsjednik JOB-a Unija veterana Općine Centar Enver Krluč.

Naglasivši da je kroz redove slavne 105. prošlo 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom", Krluč je kazao da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

Od svih sarajevskih brigada 105. je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća...) i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu...

Na kraju svog izlaganja Krluč je povodom dešavanja 7. februara 2014. kada je zapaljena zgrada Općine Centar, kazao da borci najoštrije osuđuju svaki vid nasilja te da žale što se to dogodilo jer, kako kaže, Općina Centar uistinu, u granicama njenih mogućnosti, pomaže boračku populaciju i njihove projekte.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Amna Buljušmić (OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak"), Din Hodžić (OŠ "Musa Ćazim Ćatić") i Deni Paralović (OŠ "Nafija Sarajlić") kojima su uručene i prigodne novčane nagrade Općine.

Po završetku svečane sjednice 35 porodica pripadnika 105. brigade dobilo je simbolične novčane donacije Općine.