Ilidža
0

Svečanom sjednicom obilježeno 27 godina postojanja Četvrte viteške motorizovane brigade

S. H.
Četvrta viteška motorizovana brigada slavi 27 godina postojanja.

Pripadnici Četvrte viteške motorizovane brigade predvođeni generalom Fikretom Prevljakom postali su prepoznatljivi po slozi i neiscrpnoj energiji kojom nastoje sačuvati sjećanja na saborce i herojsku borbu protiv agresora i agresije na našu zemlju, a u njegovanju od zaborava pomaže im načelnik Općine Ilidža Senaid Memić. Ispred centralnog spomen – obilježja na Ilidži brojne delegacije položile su cvijeće, proučile Fatihu ili na neki drugi način odali počast poginulim borcima i šehidima.

Nakon toga, u multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Predsjedavajući Općinskog vijeća, Muhamed Omerović, govoreći o značaju brigade, istakao je da se nikada neće zaboraviti oni koji su voljeli i štitili različitost i slobodu ove zemlje.

"Suživot moramo graditi na istini. Zločinci moraju odgovarati za učinjena djela. Naša djeca moraju znati šta se desilo na ovom prostoru, bošnjačkom i hrvatskom narodu. Iako je iz pravosnažnih presuda i dostupne dokumentacije potpuno jasno ko su naredbodavci i izvršioci, iz nama nejasnih razloga protiv istih se ništa ne poduzima. Danas, 27. godina poslije, svjedočimo da se nije odustalo od ideje 'Velike Srbije'. Imamo li pravo šutiti o zločinu koji se dešavao na Ilidži u periodu od 1992- 1995? Vrata naše općine su otvorena svim građanima, gostima, putnicima i dobronamjernim prijateljima naše multietničke Bosne i Hercegovine, a dušmani neka znaju da 4. viteška postoji i još je jača“, istakao je u svom govoru Muhamed Omerović.

Na svečanoj sjednici, također, prikazan je dokumentarni film „Zločin bez kazne – Ilidža 1992-1995“, u kojem su izneseni osnovni elementi organizovanog i sistematskog čišćenja Ilidže od svega što nije srpsko.

Teritorija koju je ova brigada držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine, i predstavlja nepobitnu historijsku činjenicu u odbrani slobodnih ilidžanskih prostora, tada jedinog spoja glavnog grada sa ostatkom države. Kroz brigadu je prošlo više od 6.500 boraca, 33 ih je nagrađeno najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 425 ih je dalo živote za odbranu domovine.

"I poslije 27 godina pripadnici ove brigade i dalje stoje u stroju, i dalje su tu za svoj narod, na usluzi svojoj domovini. Općina Ilidža će i dalje učestvovati u obilježavanju ovakvih godišnjica jer smo mi danas tu zahvaljujući upravo najboljim sinovima ove države”, izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

U subotu 27. jula, pozivaju se građani da u što većem broju prisustvuju hatma dovi poslije ikindije namaza u centralnoj džamiji Sokolović - Kolonije, a pozivaju se i na koncert duhovne muzike "Vječnost je njihova" na Ljetnoj pozornici pod pokroviteljstvom načelnika Općine Ilidža prof. dr. Senaida Memića u 20 sati. Centračna manifestacija kreće sa smotrom folklora od 17 sati i od 20 sati oficijalni dio ispred Doma kulture u Hrasnici.