{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečanoj misi u Breškama prisustvovalo 3.000 vjernika

15.8.2012. u 14:05
5
0
Svečanoj misi u Breškama prisustvovalo 3.000 vjernika
5
Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Marinko Pejić predvodio je svečanu svetu misu u Župi Breške kod Tuzle, gdje je održana tradicionalna svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svečanoj misi je prisustvovalo blizu 3.000 katoličkih vjernika iz tuzlanskog kraja, ali i iz drugih dijelova BiH.
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodnu poznata kao blagdan Velike Gospe, slavi se u svim župama Tuzlanskog kantona, a centralna manifestacija se tradicionalno održava u Župi Breške. Nakon Svečane mise upriličeno je narodno veselje, a prema tvrdnjama učesnika, proslava će trajati, kao i svake godine, do ranih jutarnjih sati. Župa Breške na današnji dan slavi i svoj patron.

Obilježavanje Uznesenja Blažene Djevice Marije važi za jedinstvenu i najveću manifestaciju katolika tuzlanskog kraja. Proslava Velike Gospe se priprema kroz devetnicu od 6. do 14. augusta, a uža priprema je u posljednja tri dana.

Neposredno nakon što je fra Marinko Pejić okončao svečanu misu uslijedila je proslava u Breškama, a sa svih strana su dopirali zvuci šargija, igrala su se narodna kola, a nastupala su i kulturno-umjetnička društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: