Blagdan Velike Gospe
5

Svečanoj misi u Breškama prisustvovalo 3.000 vjernika

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Marinko Pejić predvodio je svečanu svetu misu u Župi Breške kod Tuzle, gdje je održana tradicionalna svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svečanoj misi je prisustvovalo blizu 3.000 katoličkih vjernika iz tuzlanskog kraja, ali i iz drugih dijelova BiH.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodnu poznata kao blagdan Velike Gospe, slavi se u svim župama Tuzlanskog kantona, a centralna manifestacija se tradicionalno održava u Župi Breške. Nakon Svečane mise upriličeno je narodno veselje, a prema tvrdnjama učesnika, proslava će trajati, kao i svake godine, do ranih jutarnjih sati. Župa Breške na današnji dan slavi i svoj patron.

Obilježavanje Uznesenja Blažene Djevice Marije važi za jedinstvenu i najveću manifestaciju katolika tuzlanskog kraja. Proslava Velike Gospe se priprema kroz devetnicu od 6. do 14. augusta, a uža priprema je u posljednja tri dana.

Neposredno nakon što je fra Marinko Pejić okončao svečanu misu uslijedila je proslava u Breškama, a sa svih strana su dopirali zvuci šargija, igrala su se narodna kola, a nastupala su i kulturno-umjetnička društva.