Veliki broj zvanica
91

Svečano u Zenici: Povodom rođendana grada dodijeljene nagrade laureatima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je održana centralna svečanost povodom Dana Zenice, a laureatima su dodijeljene Nagrada Zenice i Plaketa Zenice.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenica prisustvovalo je blizu 400 zvanica, a osim vijećnika Gradskog vijeća, sjednici su prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog, privrednog, sportskog i drugih oblasti života našeg grada.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić koji je pozdravio sve prisutne te kazao da je historija sve građane Zenice učila zajedništvu.

"Naša historija uči nas zajedništvu i slozi, dobrom i bratskom odnosu prema komšijama s kojima smo tada i s kojim ćemo u budućnosti živjeti i graditi bolju i uspješniju Zenicu. Samo tako nastavit ćemo putem napretka, preporoda i prosvjete grada i generacija koje dolaze", kazao je Husetić.

U centru pažnje ove svečanosti bili su dobitnici priznanja, a “Nagrada Zenice” je uručena Forumu građana Zenica, Adnadinu Jašareviću i Fahrudinu Čančaru, dok je "Plaketa Zenice" uručena Nerminu Šehoviću i Semiru Šeriću.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svom obraćanju ponovo se obrušio na lokalnu SDA i NES, MUP ZDK, pomenuo je i svoje hapšenje, a potom govorio i o projektima u Zenici.

"U proteklih 365 dana desile su se mnoge stvari u ovom gradu. Dvije su bitne, da smo riješili izvor energije grijanja kojeg nisu mogli riješiti 27 godina i to je riješeno na svjetskom nivou, iako smo imali razne opstrukcije od osovine zla, šestu godinu SDA ne priznaje svoju Zenicu i ne dolaze na svečanu sjednicu GV Zenice", kazao je Kasumović te dodao:

"Nije mi namjera da pričam o lošim stvarima i ljudima, ljudi su ih prepoznali, a prošle godine smo imali i pokretanje privrede nakon 1,5 godine borbe s pandemijom gdje smo zabilježili privredni razvoj. Spojili smo sela s gradom. Kilometri novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, a tenderi su raspisani za tretman otpadnih voda i počinje realizacija projekta Plava voda."

Na kraju je kazao da nam svima treba ljepša i pravednija Zenica, bosanska i evropska, da to bude zajednički cilj svih, nakon čega je sugrađanima čestitao Dan Zenice.

Specijalni gosti u zabavnom dijelu programa su bilo Hari Varešanović i violinistkinja Lejla Piljević-Kezo.

Nakon završetka programa u Bosanskom narodnom pozorištu i koktela, ispred pozorišta je krenuo svečani defile ulicom Mašala Tita do Trga Alije Izetbegovića, gdje je izveden prigodan koncertni program "Zeničani svome gradu" nakon velikog vatrometa.