Uz političke poruke
69

Svečano u Zenici: Polaganjem cvijeća obilježen dan Državnosti BiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća predstavnici Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice te političkih stranaka i institucija obilježili su Dan državnosti.

Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, premijer Mirnes Bašić,  predsjedavajući Ćazim Huskić te ministri Spahija Kozlić i Arnel Isak prvo su cvijeće položili na spomen-obilježje Kameni spavač, a zatim je u organizaciji zeničkog SUABNOR-a na spomen-obilježju Papirna odata počast antifašistima i borcima NOR-a.

Premijer kantona Mirnes Bašić je nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Kameni spavač kazao da je današnji praznik samo potvrda kontinuiteta i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine.

"Naše patriote, oni koji u srcu nose Bosnu i Hercegovinu, gajili su ideje ZAVNOBIH-a, a to je jedinstvo, državotvornost, suverenitet i čuvanje granica Bosne i Hercegovine. Međutim, desila se agresija na Bosnu i Hercegovinu pa je armija patriota Bosne i Hercegovine stala u odbranu države. Većina njih je dala i svoje živote, a mi smo danas evo na ovom mjestu, na jedan dostojanstven način, odali počast svim poginulim borcima, šehidima, Republike Bosne i Hercegovine i sa ovog mjesta poručujemo da mi to nećemo zaboraviti te da ćemo to uvijek cijeniti", kazao je Bašić te svim građanima kantona čestitao Dan državnosti.

Prisutnima se na Papirnoj obratio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je kazao da je svo stanje u državi izazvano zbog izbornog zakona gdje se žele predstaviti tri predstavnika za tri naroda u BiH te dodao da građani trebaju biti jedinstveni i birati nekog odlučnog i hrabrog kao što su izabrali njega.

"Nama drugog života nema nego da smo zajedno. Neke partije, bošnjačke, hoće da su probosanske, a svi ostali koji nisu pod njihovim okriljem nisu probosanske. Isto je i u RS-u i dijelu gdje vlada HDZ. Ne nasijedajte na to, nama je živjeti i raditi. Ovo je borba kriminalaca koji su pravili svoje institucije. Završite s tim na izborima, oni su samo za svoje ljude", kazao je Kasumović.

Predsjednik SUABNOR-a Jasmin Dedić je kazao da su dočekali slobodu te da trebaju biti samo svoji.

"Čekali smo slobodu 500 godina i dočekali smo. Ne dozvolimo da padnemo pod nečiju vlast i utjecaj. Ostanimo svoji", kazao je predsjednik zeničkog SUABNOR-a Jasmin Dedić.

Nakon polaganja cvijeća na Papirnoj delegacije su se uputile i na Kameni spavač gdje su jutros predstavnici Vlade ZDK prvobitno odali počast i obilježili Dan državnosti BiH.