Svečano promovisan znak i logo IZ u BiH: Zlatna boja simbol trajnosti, a polumjesec obnovljivi izvor

A
Anadolija
26.12.2015. u 14:23
87
97
Svečano promovisan znak i logo IZ u BiH: Zlatna boja simbol trajnosti, a polumjesec obnovljivi izvor
87
1/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Svečana promocija znaka i logotipa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Predstavljen je znak i Knjiga grafičkih standarda Islamske zajednice. Islamska zajednica u BiH je prvi put dizajnersko rješenje za znak i logo tražila putem javnog konkursa, a prije nekoliko dana je i predstavljen novi izgled logotipa koji je izradio Vahidin Nino Pršeš.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović podsjetio je danas da su, imajući u vidu da su Ustavom IZ u BiH na neki propisali i znak i zastavu IZ, putem konkursa i odabira u komisiji došli do ovog prijedloga koji će "od 1. januara biti i oficijelni znak IZ".

"Samim time će on biti ono što će nas prepoznavati u vanjskom svijetu i u međusobnoj komunikaciji kao takvoj imajući u vidu da smo i znak koji je i prethodno bio u službenoj upotrebi IZ, bio dobro prihvaćen", istakao je Kavazović.

Izrazio je nadu „da ćemo se ujediniti i u znakovlju" kada je u pitanju IZ. 

U obrazloženju svog dizajnerskog rješenja autor Pršeš ističe da je zvijezda zlatne boje formirana od pet istovjetnih harfova elif, što je i prvo slovo imena Allah, a simbolizira pet stubova islama.

Mjesec je formiran interakcijom dva kruga, što ukazuje na savršenstvo stvaranja. Zlatna boja je simbol trajnosti, a polumjesec simbolizira obnovljivi izvor. Prostor u kojem se nalazi zvijezda ukazuje na geografski prostor djelovanja Islamske zajednice u BiH.

O znaku i logu govorili su i profesor Ismet Bušatlić, grafički dizajner Tarik Jasenković i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u BiH. 

Novi znak Islamske zajednice nije novi simbol već nova vizuelna i originalna interpretacija općeprihvaćenog simbola polumjeseca i zvijezde kod većine muslimana. 


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: