PSBiH
0

Svečano predstavljen rad Parlamentarnog vojnog povjerenika

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Parlamentarne skupštine BiH danas je svečano predstavljen rad Parlamentarnog vojnog povjerenika.

"BiH je jedina zemlja u regionu koja je uspostavila Instituciju parlamentarnog vojnog povjerenika u regionu", kazao je prvi parlamentarni vojni povjerenik PSBiH Boško Šiljegović.

Kako je Zakon o vojnom povjereniku stupio na snagu 7. jula 2009. godine, a prvi vojni povjerenik Boško Šiljegović položio je zakletvu pred Predstavničkim domom PSBiH 16. septembra 2009. i od tada mu teče mandat, najveći zadatak bilo mu je otpuštanje 2.752 vojnika kojima je istekao ugovor zbog starosti.

"Ovaj broj bit će znatno smanjen jer će neki vojnici biti raspoređeni na druga radna mjesta, ali im je također i obećano da će se ova institucija pobrinuti da svi zakoni koji štite njihova prava budu ispunjeni", rekao je Šiljegović.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH nezavisan je povjerenik Parlamentarne skupštine BiH čiji je cilj jačanje vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH, istaknuo je danas Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Naglasio je da je to garantirano Ustavom BiH i međunarodnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruženja ili bilo kojeg naroda u BiH.

"Ovo je jasan politički signal da je BiH spremna samostalno se pripremati za priključenje NATO-u iako jedan od uvjeta za priključenje nije bilo osnivanje institucije vojnog povjerenika", kazao je Živković.

U provođenju parlamentarne kontrole rada i drugih pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, vojni povjerenik je nadležan za istraživanje specifičnih pitanja po uputstvu Parlamentarne skupštine i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Branko Zrno, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost kazao je da je vojni povjerenik u najkraćem ombdusmen za vojnička pitanja.

"Vojni povjerenik će neovisno i demokratski voditi brigu o ljudima koji žive specifičan način života u uniformi i s oružjem", istaknuo je Zrno.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić istaknuo je sveobuhvatnu pomoć Njemačke i Švicarske u ovom poslu i kazao da je ovo još jedan korak u reformi odbrane u BiH.

Cristian Catrina, šef Direkcije za sigurnosnu politiku švicarskog Ministarstva odbrane, civilne zaštite i sporta kazao je da Švicarska već 15 godina pruža podršku BiH i dodao da im je veoma stalo do stabilnosti BiH i sigurnosti njenih građana.

"BiH se priključila za sada malom, ali sve većem broju zemalja koje imaju parlamentarnog vojnog povjerenika. Očekujem da će ova institucija dati značajan doprinos jačanju povjerenja građana u javne institucije BiH", kazao je Allan Reed, šef Misije USAID-a u BiH.

Njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt, prenio je riječi njemačkog parlamentarnog vojnog povjerenika Reinholda Robbea i kazao da ova institucija postoji u Njemačkoj već 50 godina te da će pružati svesrdnu podršku BiH u što boljoj implementaciji institucije, jer je vojni povjerenik advokat vojnih snaga.