Kod Prozora
82

Svečano otvoreno spomen-obilježje na Konjskom, evocirane uspomene na herojske dane

Piše: R. D.
Svečanom ceremonijom danas je otvoreno spomen-obilježje na koti Konjsko, smještenoj u istočnom dijelu prozorske općine. Izgradnju spomen-obilježja i ceremoniju samog otvaranja organizirala je JOB Unija Veterana Prozor.

Ovom prilikom kazano je kako je kota Konjsko je bila neprobojni bedem hrabrih prozorskih sinova, koji su znali da se odbranom ove kote brani, ne samo prozorski kraj, nego i područja Konjica, Vakufa, a na kraju i čitava Bosna i Hercegovina.

Svečanosti su su prisustvovale su porodice poginulih i nestalih, ratni vojni invalidi, ratni generali i komandanti, preživjeli akteri ratnih dešavanja na ovom i drugim područjima, kao i ljudi s područja cijele općine, ali i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Također, podršku otvaranju svojim prisustvom dali su i predstavnici javnog, te političkog života.

Prisutnima se na samom početku programa obratio predsjednik JOB-a Prozor, Šefik Čorbadžić, pozdravnim govorom, kojim je evocirao važnost kote Konjsko u odbrani ovog područja i cijele Bosne i Hercegovine, usput iskazavši zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju i otvaranje spomen-obilježja.

"Svi oni koji su proživjeli te strašne ratne dane znaju za priču o Konjskom, o Herama, Kutama, Šćipama i cijeloj teritoriji općine Prozor, a ovo obilježje će služiti kao podsjetnik, koji će pričati generacijama koje dolaze, svjedočeći i opominjujući, kako se nikada ne bi zaboravilo, i nikada i nikome ponovilo ono što se dešavalo u ovom herojskom kraju", kazao je Čorbadžić.

Prisutnima su se obratili i profesor Alija Hujdur, koji je među prvima ranjen na ovoj koti, komandant 4. korpusa, general Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine HNK-a, Šerif Špago, federalni ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević, te glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder.