{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo

F
20.6.2007. u 20:35
0
0
Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo
0
Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo
Sarajevo
Ambasadori u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft iz Velike Britanije i Jan Braathu iz Kraljevine Norveške, svečano su danas otvorili novoformiranu biblioteku i klub Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu, nezavisne, neprofitne i nevladine institucije koja istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj i rasnoj skupini žrtve pripadaju.
IDC posjeduje veliki broj dokumenata, video i audio zapisa, knjiga, časopisa i fotografija. Tu svakodnevno dolazi veliki broj studenata na postdiplomskim studijama koji su u potrazi za relevantnim informacijama, zbog čega je institucija odlučila otvoriti bibioteku u kojoj će svi zainteresirani moći pronaći literaturu iz domena ljudskih prava, tranzicione pravde, prevencije konflikta i sl.

Biblioteka će biti mjesto okupljanja mladih istraživača, razmjene iskustava i mjesto za organiziranje debata i drugih skupova.

„Klub i biblioteka će služiti kao relevantni izvori u obrazovanju, debatama i istraživanjima kao izvor historijskih podataka. Bit će spojeni s arhivom i bazom podataka IDC-a i sličnim bibliotekama širom svijeta“, kazao je na svečanosti ambasador Rycroft.

On je dodao da će klub i biblioteka doprinijeti i razvoju civilnog društva, pružajući mu prostor gdje se razne organizacije mogu susretati i zajednički raditi na tekućim pitanjima, a jedno od tih pitanja je ukupni broj žrtava u proteklom ratu. Naglasio je značaj rada IDC-a na nastavku i završetku ustanovljavanja činjenica, od genocida u Srebrenici, do opsade Sarajeva i svih ostalih dijelova ove, kako je kazao, problematične ali prelijepe države.

Ambasador Braathu je kazao da je temelj za sav rad IDC-a objektivnost, a istina i znanje ključni preduvjet za pomirenje među pojedincima i zajednicama u BiH.

„Iskustva nakon Drugog svjetskog rata u jugoistočnoj Europi pokazala su da manipulacije sa statistikom ratnih gubitaka mogu postati uzrokom razmirica i nesuglasica. Postoji samo jedan pouzdan pristup da se izbjegnu manipulacije mnogo godina poslije, a to su: dokumentacija, verifikacija i transparentnost“, kazao je Braathu.

Direktor IDC-a Sarajevo Mirsad Tokača naglasio je da će se trenutnim knjižnim fondom u novootvorenoj biblioteci služiti mladi ljudi, studenti, postdiplomci, doktoranti i svi građani BiH. Kasnije će u tom centru biti pohranjeno ukupno 5.000 knjiga. Izrazio je nadu da će se tu pored transkripata sa suđenja Slobodanu Miloševiću naći i transkripti sa svih ostalih suđenja.

Tokača je ambasadorima Rycroftu i Braathu uručio počasne članske kartice IDC-a.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju prostora u kojem su smješteni biblioteka i klub osigurali su Vlada Velike Britanije i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške. Nabavku knjiga podržali su i UNDP te Charles Stewart Mott foundation.

Biblioteka i klub IDC-a se nalaze u ulici Dubrovačka br. 2 u Sarajevu

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: