BiH
0

Svečano otvorene rekonstruisane zgrade Osnovnog i Okružnog suda u Banjoj Luci

Klix.ba
Završetak radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrada pravosudnih institucija u Banjoj Luci, Osnovnog i Okružnog suda, jučer je svečano obilježen.

Tokom ceremonije brojnim zvanicama su se obratili šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci Milenko Milekić, predsjednica Okružnog suda u Banjoj Luci Marija Aničić-Zgonjanin i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zahvalivši se Evropskoj uniji, vladama Norveške i Švedske i bosanskohercegovačkim vladama na izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju pravosudnih zgrada, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je istakao činjenicu da grad Banja Luka nikada nije imao namjensku zgradu za sud te da je rekonstrukcijom i dogradnjom Osnovni sud u Banoj Luci prvi put dobio prostorije namijenjene funkcionisanju suda.

"Vladavina prava ne smije biti samo deklaracija, ona mora biti oživotvorena u svakodnevnom životu i u jednakosti ljudi pred zakonom, a vladavina prava podrazumijeva resurse i infrastrukturu", rekao je, između ostalog, predsjednik Tegeltija.

Ambasador Wigemark je govorio o važnosti vladavine prava i jednakosti svih građana pred zakonom, naglasivši da je vladavina prava jedna od najznačajnih vrijednosti Evropske unije. Također je uputio čestitke na novim i obnovljenim zgradama, rekavši da je sada Osnovni sud u Banjoj Luci infrastrukturno bolji od mnogih sudova koji se nalaze u Evropi.

Ceremonija je okončana obraćanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da je obnova i dogradnja "zaista divan poklon", zahvalivši se ambasadoru Wigemarku na svemu što je Evropska unija dala kako bi se izgradili objekti sudova, sanirali i lijepo uredili.

U rekonstrukciju i nadogradnju ovih pravosudnih zgrada uloženo je više od šest miliona konvertibilnih maraka, od kojih je najveća sredstava, više od pet miliona, izdvojila Evropska unija putem IPA programa za rekonstrukciju i izgradnju pravosudnih institucija. Značajan je doprinos i Vlade Švedske i Vlade Norveške, koji se konkretno odnosi na izradu projekte dokumentacije i nabavku namještaja te doprinos Vlade Republike Srpske u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Kada je riječ o konkretnim radovima, glavni zahvat na zgradi Okružnog suda u Banjoj Luci predstavlja nadogradnja četvrtog sprata. Ugrađen je lift i obavljeni su manji zahvati u arhivskim prostorijama i prizemlju, reorganizovane su kancelarije na ostalim spratovima te izgrađene dvije nove sudnice. Prije rekonstrukcije i nadogradnje sprata sud je imao površinu 2.283,45 m². Sud je sada dobio 534,90 m² novog korisnog prostora na četvrtom spratu i ima ukupnu površinu od 2.818,35 m².

Glavni zahvat projekta na zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci predstavlja izgradnja južnog krila zgrade s podrumom, prizemljem i četiri sprata, kao i aneksa između dva postojeća dijela zgrade s podrumom i prizemljem. Ukupna površina zgrade iznosi 2.450,60 kvadratnih metara novog korisnog prostora.

VSTVBiH će i dalje ulagati napore u obnovu zgrada sudova i tužilaštava. Rekonstrukciju i modernizaciju objekata pratit će i adekvatna opremljenost sa IKT, audio i videoopremom za snimanje suđenja kako bi se postigla veća efikasnost u radu pravosudnih institucija.