Zapošljavanje
50

Svečano otvorene nove prostorije Biroa Stari Grad Sarajevo

Klix.ba
JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo , uz podršku Vlade Švicarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), u ponedjeljak je svečano otvorila nove prostorije Biro Stari Grad na adresi Kulina Bana 25.

Cilj premještanja biroa u nove prostorije je da se standardiziraju metode rada Službe za zapošljavanje, a čija primjena ovisi o adekvatnoj infrastrukturi, prije svega šalterskom poslovanju i individualnom pristupu prema klijentima. Saradnja između Vlade Švicarske i JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo je do sada rezultirala u primjeni novog modela rada sa klijentima, uvođenju individualnog i grupnog savjetovanja za nezaposlene, unapređenoj infrastrukturi u Biroima Novo Sarajevo, Centar, Ilidža, Ilijaš, Hadžići te Birou Stari Grad.

Pored ostalog, uveden je i sistem upravljanja učincima kao strateški instrument upravljanja koji ukazuje menadžmentu Službe kako se u odnosu na institucionalni mandat, propisan zakonodavnim i strateškim okvirima, povećava ukupna efikasnost pojedinačnog biroa za zapošljavanje. Prema strandardima za mjerenje učinaka, koje je za JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, uradio Švicarski sekreterijat za ekonomske poslove (SECO), utvrđeno je da je broj odjavljenih u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju zbog zaposlenja porastao na 29,85%, a sa 12 posto koliko je iznosila prosječna efikasnost 2012 kada je započeta reforma.

"Naša Služba je opredijeljena da nastavi sa reformskim procesima, a u cilju omogućavanja kvalitetnije usluge prema klijentima, te unaprijeđenjoj posredničkoj funkciji koja se ostvaruje kroz adekvatno profilisanje nezaposlenih, savjetodavni rad i odgovaranje na potrebe poslodavaca", istakao je direktor JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, Midhat Osmanbegović.

U narednom periodu plan je da se bolja usluga za nezaposlene i poslodavce, te bolje radno okruženje omogući i u drugim općinama Kantona Sarajevo, kao i da se putem Klubova za traženje posla pruži podrška dugoročno nezaposlenim osobama.

Otvaranju Biroa prisustvovali su Ministrica za rad,socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Amela Dautbegović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) na čelu sa Rankom Markušom.