BiH
0

Svečano otvorena obnovljena Pedijatrija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu je danas zvanično otvorena restaurirana Pedijatrijska klinika na lokalitetu Jezero, a svečanu vrpcu presjekao je šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje Adnan Mević.

Pedijatrijska klinika osnovana je 1947. na lokalitetu "Jezero" kao prva specijalizirana stacionarna institucija za liječenje djece u Bosni i Hercegovini i Sarajevu s kapacitetom od 60 kreveta. Kako su potrebe s kapacitetom kreveta rasle, tako je i Klinika postepeno postajala veća te je 1991. imala 250 postelja za pacijente i majke pratilje.

Početkom marta Klinika počinje s radom na starom lokalitetu "Jezero", u novoopremljenim prostorijama. Trenutno, ova visoko specijalizirana institucija funkcionira s kapacitetom od 130 kreveta standardne njege i 30 kreveta intenzivne njege, posljednjih godina kontinuirano sa 130 do 140 posto iskorištenosti kapaciteta.

"S ekonomskog stanovišta ulaganje u djecu predstavlja najunosnije ulaganje, a s etičkog njima bi trebalo dati najbolju zaštitu jer oni ovise od odraslih. BiH kao zemlja u tranzicijskom oporavku od poslijeratnih godina treba posvetiti veliku pažnju sveobuhvatnom zdravlju djece. Država je onoliko jaka koliko je spremna da štiti svoju djecu", kazao je Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zahvalivši na pomoći koja je pružena za rekonstrukciju ove klinike.

Pedijatrija je najplemenitija grana medicine, a brz oporavak moguć je samo uz maksimalni napor liječnika.

"Kanton će nastaviti rad pod geslom da uvijek može bolje i više. To znači da će se ovaj lokalitet dalje nastaviti graditi da će postati jedan veliki, ne samo bosanskohercegovački nego i regionalni centar", istakao je Denis Zvizdić, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo.

Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, podsjetio je da je odgovor na granatiranje Pedijatrijske klinike u vrijeme agresije na BiH 1992.-1995., koju je vidio cijeli svijet, ova njena obnova.

Vlada Turske uveliko je pomogla otvaranju objekta s oko šest miliona KM, a i dalje pomaže u obnavljanju centra kroz treninge za doktore, ali i finansijski.

"Nadam se da će se saradnja BiH i Turske nastaviti ovim slijedom, jer ćemo i dalje pomagati zdravstvenim ustanovama u BiH. Zadovoljni smo implementacijom i svemu što su do sada učinili", kazao je danas zamjenik ambasadora Turske u BiH, Cemil Ufuk Togrul.

Kompletna izgradnja Centra za majku i dijete trebalo bi biti završena do kraja godine. Ginekologija i pedijatrija su izuzetno osjetljive discipline tako da je veoma važno da su dobri uvjeti rada i za pacijente i za osoblje. Sada su u izgradnji operacione sale i dijelovi ginekoloških odjela.

"Ovo je savremena institucija i najrespektabilnija je pedijatrijska klinika na cijelom prostoru BiH. Sretna sam da je ponovo obnovljena i što će ljekari moći pružati pomoć pacijentima kojima je na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici", kazala je prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević, šef Pedijatrijske klinike.

Otvaranju klinike prisustvovala je i Meliha Alić, ministrica obrazovanja i nauke u FBiH.

"Ovakve institucije mogu pružiti zaštitu našim najmlađima i ovo je najkvalitetnija klinika za male pacijente. Želim osoblju da imaju što manje pacijenata i da ovdje dođu samo oni koji moraju da dođu u ovu instituciju i odlaze zdravi i oporavljeni. Mnogo više se, naravno, mora uraditi da bi se stimulirale majke da više rađaju. Potrebno je otvoriti jaslice i obdaništa da bi mogle da budu i poslovne žene. Zakon koji smo donijeli na nivou Federacije BiH sada je veoma povoljan za majke. Društvo treba da se pobrine da ih zaštiti i uradi mnogo toga da budu sigurne da će zadržati posao nakon povratka s porodiljskog bolovanja", kazala je Feni ministrica.

Pedijatrijska klinika na Jezeru trenutno raspolaže sa 6.500 kvadratnih metara prostora. Planirano je da zdravstvenu usluge pruža 253 uposlenika, od čega 46 ljekara, 143 medicinske sestre, dok će ostali raditi u pratećim službama.

"Uvjeti u Pedijatrijskoj klinici prije rata bili su dobri od 70-ih pa do rata, imali smo dobru dijagnostiku i prostore i sve je bilo podređeno potrebama pacijenata iskreno se nadam da će i danas sve biti podređeno potrebama djece i njihovih majki", kazala je dugogodišnja pedijatrica klinike Esma Čemerlić-Zečević.

Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine i Federacije BiH te predstavnici Kantona Sarajevo, uprave Grada Sarajeva, predstavnici sarajevskih općina, ljekari, profesori i bivši pacijenti klinike.