BiH
109

Svečano otvorena obnovljena kuća Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zamjenik turskog premijera Emrulah Išler, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, generalni direktor Turske međunarodne agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serdar Čam i predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić danas su na svečanosti u Bosanskom Šamcu otvorili obnovljenu kuću prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, u kojoj je Izetbegović proveo svoje djetinjstvo, javlja Anadolija.

Svečasnosti su prisustvovali i čelni ljudi TIKA-e na Balkanu, kao i turski partlamentarci. Nakon svečanosti, brojni visoki gosti i posjetitelji obišli su rodnu kuću Alije Izetbegovića.

Zamjenik turskog premijera Išler kazao je da je ovo njegova prva posjeta inozemstvu, te da mu je drago da se ona dešava upravo u Bosanskom Šamcu, u BiH, dodavši da je sretan što se nalazi u tom gradu na Savi. Dodao je da "moramo graditi male stanice kulture, mjesta gdje ćemo stati i predahnuti, te početi razmišljati o onome što smo učinili, razmišljati o budućnosti jer to je cilj i temelj civilizacije".

"Dragi prijatelji, nalazimo se na mjestu koje je naslijeđe jedne ličnosti koja nije vezna samo za historiju BiH već i iz perspektive cijelog svijeta. Ovaj veliki čovjek, iz ove civilizacije, je prve plodove mudrosti dobio ovdje gdje je rođen kao unuk Osmanlijke iz Uskuadara (dio Istanbula) i jednog oficira. On je ovdje naučio kako se njeguje suživot, kako živjeti sa susjedima, poštovani najmanje, kako gledati mrava kao da gledate najvišu ličnost pored sebe. Ova poimanja su osnovne vrijednosti na kojima se puno toga kasnije gradilo na ovim prostorima na Balkanu'', rekao je Išler.

Naglasio je kako je rahmetli Izetbegović prve lekcije života naučio ovdje u prelijepom kraju na obalama Save.

"I kasnije, kada je crna politika harala ovim dijelom svijeta, Alija Izetbegović je pokazao da se i rat može voditi na moralan način. Alija Izetbegović je čovjek koji će ostati upamćen kao čovjek perioda u kojem je sve bilo pretjerano. On je čovjek tolerancije, mislim da je korisno da se podsjetimo jedne njegove izreke: 'Na mržnju ne odgovarajte mržnjom, mržnja može samo povrijediti našu BiH, mržnja nas može samo iznutra otrovati'. Svi odgovori na pitanja koje je tržio su se dešavali u haotičnom ambijentu. I u vrijednostima koje je stekao i naučio upravo ovdje u ovoj kući, oni su za njega bili vodilja prema svim drugim odlukama koje su bile u njegovom kasnijem životu vrlo značajne", stava je zamjenik premijera Republike Turske.

Dodao je kako Alija Izetbegović nikada nije zaboravljao čovjeka.

"U ličnosti Alije Izetbegovića su neke karakteristike, da se ne bježi od suočavanja s istinom, realnošću, gledanja u ogledalo, ali i da se ne bježi od toga da se hrabro stvari imenuju pravim imenom. Ono što smo vidjeli na putu Alije Izetbegovića jeste priča o jednom narodu koji je, boreći se za svoj identitet kulturu, za svoju karakterističnost, puno energije troši i daje, ali se uz to ne gubi na tom bolnom putu. Ovdje se susrećemo sa čovjekom koji je bio čovjek ere u kojoj je živio, ali njegov duh je prevazilazio granice ove ere. Nećemo od njega sigurno praviti kult lidera i time oštetiti ono što je njegova zaostavština", poručio je.

Jedan ovakav prostor i memorijalni prostor vjerovatno je dobro mjesto, poručio je on, gdje će "svaki pojedinac koji bude želio moći ovdje privesti vrijeme i razmišljati o sebi, svojim odlukama i budućnosti, ne samo sebe kao pojedinca već kako postići i razvoj društva u kojem živi".

Iako nikad nije živio životom kralja, dodao je Išler, zbog svog plemenitog duha i svojih moralnih vrijednosti Alija Izetbegović je u Turskoj poznat pod nadimkom ''Kralj mudrosti''.

"Mi ga smatramo najljepšim mostom između naših kultura država i naroda. Veoma sam sretan što sam danas ovdje na krunisanju jedne plodne saradnje dviju institucija, TIKA-e i Merhameta. Želim se zahvaliti svima čiji je trud rezultirao jednim ovako lijepim projketkom", zaključio je zamjenik turskog premijera.

Zahvaljujući se prisutnima što su pokazali odanost prema Aliji Izetbegoviću i prijateljstvu između BiH i Turske, član Predsjedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, istakao važnost navedenog projekta. U ime BiH i porodice Izetbegović, zahvalio se "bratskom turskom narodu, Vladi Republike Turske i TIKA-i što su se angažirali da obnovimo kuću rahmetli Alije Izetbegovića".

On je ocijenio da TIKA radi važne i velike projekte u ovom dijelu svijeta, te pomaže običnom čovjeku, u poljoprivredi i zdravstvu, obnavlja tekije, medrese, džamije, bolnice...

"Impresivan je spisak projekata koje je turska vlada preko TIKA-e realizirala u BiH. Samo u posljednje tri godine preko 150 projekata", istakao je Izetbegović, te pomenuo obnovu mostova u Konjicu i Višegradu, zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru, Memorijalne galerija Srebrenica, džamije u Fazlagića Kuli, Karađoz-begovu medresu, jedne bolnice...

Obnova kuće Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, istakao je dalje Bakir Izetbegović, predstavlja izraze poštovanja prema Aliji Izetbegoviću i državi BiH. Vjeruje da će to biti "mjesto živog sjećanja, poštovalaca, sljedbenika Alije Izetbegovića iz BiH i inozemstva".

"Alija je bio atipičan vođa koji je ličio na svoj narod i nije ličio na ostale lidere balkanskih država. Jedini u toj garnituri, nije bio komunista, bio je žrtva komunističkih progona, demokrata u punom smislu, a nije se svetio ni neposrednim progoniteljima i koji su ga poslali na višegodišnju robiju", rekao je Bakir Izetbegoivć.

Zbog njegove političke filozofije, rekao je on, uvažavali su ga i na Istoku i na Zapadu.

"Današnji turski lideri s ponosom ističu da u Aliji Izetbegoviću vide uzora, a u njegovoj praksi inspiraciju za svoje djelovanje. A mi u njima vidimo uzor. Ponosni smo što Vlada Turske vođena našim bratom Redžepom Tajipom Erdoanom čini za ponos svih muslimana u svijetu", poručio je Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da su se Izetbegovići u Bosanski Šamac doselili prije 150 godina iz Beograda. Pričao je i o svome pretku koji je bio na čelu Bosanskog Šamca i spašavao živote viđenijih Srba u vrijeme Asustro-Ugarske. Iznio je i zanimljiv detalj prema kojoj su Alija Izetbegović i Zoran Đinđić rođeni u istoj kući.

"Šta povezuje ova dva markantna lidera? Osim kuće i ovog dvorišta, slična je i demokratska vizija pomirenja, uvažavanja BiH i Srbije, Bošnjaka i Srba... Iskreno se nadam i vjerujem da je takva politička filozofija najbolja karta za bolju budućnost, bez iracionalnih animoziteta i sukoba. Jer uistinu puno je više onog što nas spaja nego onog što nas razdvaja", poruke su Izetbegovića.

Generalni direktor TIKA-e Serdar Čam izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je TIKA imala priliku da uzme učešće u jednom ovakvom važnom projektu.

"Sretni smo što se nalazimo na mjestu 'Kralja mudrosti'. Ova građevina koju smo obnovili generacijama će biti primjer da i mi nastavimo istim stopama. Po naređenju naše Vlade Turske TIKA će nastaviti sa realizacijom mnogih projekata u BiH", naglasio je prvi čovjek TIKA, zahvaljujući svima koji su učestvovali u projektu, a posebno Bakiru Izetbegoviću.

Kazavši da je Alija Izetbegović i u najtežim prilikama, u ratu, pomagao ''Merhamet'', čelnik ovog društva rekao je kako obnavljanje rodne kuće prvog predsjednika BiH predstavlja odavanje počasti tom velikom čovjeku.

"Otuda i ideja da krenemo u obnovu  kuće Alije Izetbegovića, što ne bismo mogli realizirati bez podrške naših prijatelja iz Republike Turske. Podršku smo našli u  TIKA-i. TIKA i Merhamet su realizirali nekoliko značajnih projekata u obnovi infrastrukture i pomoći socijalno ugroženim kategorijama", kazao je Šahić, zahvaljujući se, također, vlastima Turske i BiH, te dodao da je Bakir Izetbegović osobno pomogao da spomen osoba obiluje vrijednim predmetima koji su pripadali i koje je koristio Alija Izetbegović.