BiH
32

Svečano otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Klix.ba
U okviru najvećeg projekta energetske učinkovitosti u Bosni Hercegovini (Bosnia Energy Efficiency Project - BEEP), u Mostaru je svečano otvorena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojoj je finalizirana implementacija mjera energetske učinkovitosti.

Psihijatrijska klinika je jedan od 18 javnih objekata koji je renoviran u okviru projekta u toku 2016. godine. U obnovu je uloženo više od 809.000 KM, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti. Implementacija mjera energetske učinkovitosti na Psihijatrijskoj bolnici podrazumijevala je integriranje termičke izolacije u fasadu objekta i krova, kao i zamjenu vanjskih otvora na ovojnici fasadnih površina.

Svečanom otvorenju rekonstruirane klinike, između ostalih, prisustvovali su i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, doc. dr. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, kao i predstavnici SKB Mostar - direktor prof. dr. sc. Ante Kvesić i predstojnik Klinike za psihijatriju prof. dr. sc. Miro Klarić.

Tokom svečanosti Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, u svom govoru naglasio je apsolutnu neophodnost realizacije projekata velike uštede energije: "Ponosni smo na implementaciju ovog veoma značajnog projekta, kao i činjenicu da energetska učinkovitost postaje sve značajnija tema u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo prostornog uređenja će i dalje nastojati osigurati što bolje uvjete za implementiranje projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganja u području energetske učinkovitosti u ovom dijelu zemlje".

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira uz pomoć Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2018. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati oko 80.000 korisnika objekata u javnom sektoru. Također, ovaj projekt pruža podršku Vladi na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.