Proširenje u TK
2.4k

Svečano otvorena nova zgrada Travničkog univerziteta u mjestu Maline kod Živinica

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prisustvu velikog broja zvanica, svečanim presjecanjem vrpce danas je u mjestu Maline nadomak Živinica svečano otvorena nova zgrada Pravnog fakulteta i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku. Ovim činom spomenuta visokoškolska ustanova proširila je svoje djelovanje i na područje Tuzlanskog kantona (TK).

Brucošima i studentima se od akademske 2017/2018. godine otvara mogućnost studiranja na sva tri ciklusa u novom objektu koji raspolaže s modernim učionicama, kabinetima, amfiteatrima, prostorima za rad oba fakultetska dekanata i studentskih službi te drugim pratećim sadržajima za rad fakulteta.

Osnivač i vlasnik Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku prof. dr. Alija Ismet kazao je da je danas akademskoj zajednici TK predat jedan savremen objekt koji je urađen po svim standardima, normama i kriterijima koje traži Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

"S obzirom da je TK najmnogoljudniji kanton i da odavde ide mnogo studeneta u Bijeljinu, Brčko Distrikt... mi smo za naše studente nastojali da obezbjedimo kvalitetan objekt i edukaciju. Također, ovo sve radimo kako bismo pored naših studenata doveli i studente iz vana, te ovdje organizovali nastavu i zaposlili i druge ljude. Cilj nam je u cijeli posao uključiti i neke druge subjekte za izdavanje kuća, objekata, restorana. Potrebno je da malo 'živne' ovaj dio na potezu od Živinica, preko Tuzle do Gračanice, odnosno želimo cijeli kanton pokriti", pojasnio je Ismet.

Inače, budući studenti ovog univerziteta moći će upisati Pravni fakultet i Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju, a u narednom periodu planirano je širenje naučnih disciplina.

Kako je istaknuto, primarni cilj otvorenja odjeljenja u TK je podizanje nivoa kvalitete visokog obrazovanja u Tuzli, ali i regiji, kao i ostvarivanje, odnosno pružanje podrške privredi ovog područja, s obzirom da je ovaj kanton jedan od najrazvijenijih u Federaciji BiH s tendencijom napredovanja u svakom segmentu.

"Studenti u TK će dobiti mogućnost studiranja na najvećem privatnom, međunarodno akreditovanom univerzitetu. Ovi fakulteti su osnovani 2006. godine i u tom desetogodišnjem periodu konstantno se radilo na unapređenju fizičkih i ljudskih resursa i kvaliteta nastavnih planova i programa, a o čemu svjedoči današnja ceremonija", rekla je Lejla Dacić, viša asistentica na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Lokalcija na kojoj se nalazi objekt kompromisno je prihvatljiva za sve studente sa područja ovog kantona.

"Prednost privatnog fakulteta u odnosu na državni je taj da je student uvijek na prvom mjestu, nastava je interaktivnog karaktera, a pored neophodnih teorijskih znanja stiču i praktična kroz saradnju s velikim brojem privrednih i društvenih djelatnosti", naglasila je ona.

Čast da zgradu Pravnog fakulteta i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku u Malinama kod Živinica proglasi otvorenom pripala je ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatatnu Muratoviću.

On je tom prilikom kazao da je spomenuta visokoškolska ustanova obezbjedila adekvatne uslove za rad brucošima i studentima.

"Uz kvalitetan stručni kadar i dobru opremljenost prostora za izvođenje nastave ovdje će se obrazovati stručnjaci koji će doprinositi razvoju TK. Uputio bih iskrene čestitke svima koji su uložili mnogo truda, imaginaciju, želju, entuzijazam i posvećenost razvoju BiH, otvarajući fakultete, jer razvoj nauke i visokog obrazovanja doprinosi ukupnom razvoju naše države", poručio je Muratović.

Naglasio je i da zdrava konkurencija vodi ka unapređenju visokoškolskog obrazovanja u BiH, što će unaprijediti nastavno-naučne procese te neprestan rad na poboljšanju kvalitete studija.

Od svog osnivanja 2007. godine Pravni fakultet ima za cilj razvijanje pravničkog mišljenja i opće pravničke kulture studenata, obuhvatanjem širokog spektra različitih naučnih disciplina.

"Ovo je samo prvi korak. Mi idemo dalje da akademskoj zajednici i TK poklonimo još zgrada, studentskih domova, restorana, parkova i ostalih sadržaja za kulturno-zabavne aktivnosti, a sve to u cilju pravljenja jednog kvalitetnog kampusa", naglasio je Ismet.